Ananas krije lijek za borbu protiv raka? Mogući su pozitivni rezultati ovih istraživanja…

Grupa naučnika iz Australije objavila je da je u molekulama ananasa otkriven jako moćan antikancerogeni agens, što bi moglo da rezultira proizvodnjom novog lijeka protiv te bolesti.

Naučnici iz Instituta za medicinska istraživanja u Queenslandu objavili su da se radi o dvije molekule bromelina, supstance dobivene iz izmrvljenih peteljki ananasa koja se koristi za omekšavanje mesa, prosvjetljavanje piva ili bojenje kože.

Osim što je biljka jako ukusna, u njoj se kriju mnogi ljekoviti elementi koje još trebamo da istražimo. Nadamo se pozitivnom rezultatu ovih istraživanja. Pročitajte još malo o ljekovitoj biljci ananas.

Jedna od spomenutih molekula podstiče imunološki sistem čovjeka da uništava kancerogene stanice, dok druga molekula blokira jedan određeni protein koji u 30% slučajeva utječe na pojavu svih vrsta raka.

Ukoliko rezultati započetog dvogodišnjeg ispitivanja sigurnosti spomenute terapije budu pozitivni, Institut ce početi da traži trgovinskog partnera radi obavljanja kliničkih testova na ljudima.

Odgovori