Anksioznost i stres – Anksioznost može nastati kao rezultat emocionalnih, genetskih i hormonskih poremećaja

Anksioznost i stres su bolesti današnjice. Prema nekim istraživanjima, više od dvije trećine svih posjeta liječniku vezane su uz oboljenja povezana sa stresom.

Anksioznost može nastati kao rezultat emocionalnih, genetskih i hormonskih poremećaja, no u većini slučajeva uzrokovana je stresom.

Stresom se opisuju stanja izloženosti ljudskog organizma neugodnim podražajima iz okoline, kao što su emocionalni problemi, problemi na poslu, opterećenost, umor, nezadovoljstvo i užurbani stil života, te nezdrava prehrana.

B vitamini su prirodni protuotrov za pojavu anksioznosti i stresa. Pomanjkanje tog vitamina povezano je s depresijama, zbunjenosti, gubitkom pamćenja i drugih simptoma. U takvim situacijama prekomjernog stresa preporučuje se unos B-kompleksa vitamina Ba, B2, B6, B12 i folne kiseline.

Minerali kalcij i magnezij pomažu snižavanju krvnog tlaka koji u situacijama stresa značajni poraste. Oni pomažu organizmu da se suprostave potencijalno štetnom djelovanju stresa.

Zbog stresa ne samo da se osjećamo loše, već i tako stanje negativno utječe na cijelo funkcioniranje organizma. Neka istraživanja ukazuju da hormoni stresa mogu oštetiti stanice centra za pamćenje u mozgu.

Odgovori