Anti candida dijeta – Što ne valja jesti? Zbog čega se kandida pojavi i kako izbjeći rizik od ove bolesti?

Spominjali smo dijetu za liječenje candide, odnosno namirnice koje valja jesti, a koje uskraćuju hranu za ovu bakteriju. Ovom prilikom ćemo spomenuti namirnice koje valja izbjegavati u slučaju liječenja od kandide.

Smatra se da je glavni uzrok infekcije uzrokovane Candidom Albicans korištenje antibiotika.

Naime, što ih se češće i duže koristi, veći je rizik za razvoj infekcije kandidom, što se posebno očituje kod osoba koje mijenjaju antibiotike ili ih kombiniraju. Razlog tome je što je kandida uvijek prisutna na koži, u crijevu i sluznici, ali je uglavnom pod kontrolom dobrih bakterija koje također žive na, i u našem organizmu.

Drugi glavni uzrok za povećanje rizika od infekcije kandidom je pomanjkanje sna zbog kroničnog stresa ili bolesti. Stres i manjak sna umanjuju snagu imunološkog sustava na mnogo načina čime oslobađaju put za razvoj kandide. Kortikosteroidi također povećavaju rizik za razvoj kandide, jer oni smanjuju snagu imunološkog sustava.

I hormonalni lijekovi mogu uzrokovati kandidu. To se najčešće odnosi na kontracepcijske pilule i terapiju za nadomještanja hormona.

Tu su i bolesti poput dijabetesa, lupusa, ili problema uzrokovani štitnjačom, koje mogu dovesti do candidiasisa. Trudnoća se također često povezuje s razvojem kandide.

>> Naučite kako se radi test na kandidu

Vrlo je važno da dojite svoje dijete najmanje tri mjeseca, jer neke materije iz mlijeka daju zaštitu protiv kandide. Stariji ljudi moraju posebno paziti na prehranu, jer su posebno izloženi polaganom slabljenju korisne crijevne flore i crijevne sluznice.

U nastavku su namirnice koje trebate izbjegavati ako imate kandidu

Naučite koje namirnice treba izbjegavati da bi suzbili candidu..

Izbjegavati sljedeće namirnice: šećer, med, melasu, slad od riže, pekmeze, džemove, bombone, čokoladu, žvakaće, puding, kekse, sladoled i slične namirnice. Također opasni su sakriveni šećeri u prerađenoj hrani: dekstroza, laktoza, fruktoza, maltoza, sorbitol, manitol, galaktoza, sukroza, polisaharidi, monosaharidi i drugi.

Anti candida dijeta isključuje voće u gotovo svim oblicima, sveže, kandirano u obliku voćnih sokova, kompota i slično. Limun, grejpfrut i limeta su dozvoljeni u manjim količinama i ponekad svježa zelena jabuka.

Namirnice koje sadrže škrob kao što su bijelo brašno, kukuruzno brašno, proizvodi rafiniranih žitarica (griz, palenta, pšenične pahuljice), slane grickalice (perece, štapiće i čips), grah, grašak i krumpir treba izbjegavati. Krumpir jesti u umjerenim količinama u drugoj fazi anti candida dijete.

Izbjegavajte ukiseljeno povrće, majonezu, kečap, i soja sos umak za salatu.

Anti kandida dijeta najstrože zabranjuje alkoholna pića.

Kvasac, vitaminski dodaci, tijesta sa kvascem, kruh kao i gotovo sve vrste gljiva treba izbjegavati.

Prerađevine poput salame, mesni naresci, paštete i viršle koje su izuzetno štetne.

Ostalo: gotova hrana, podgrijana jela, kikiriki, pistaći i dr.

Anti candida dijeta od svakog polaznika zahtjeva potpunu predanost pravilnoj ishrani koja također uključuje i obavezno čitanje sastava namirnica na etiketama.

Odgovori