Artritis i vitamini – Najčešće vrste artritisa su osteoporoza i reumatoidni artritis

Čak 50 milijuna ljudi u SAD-u boluje od neke vrste artritisa. Pravilna prehrana i lijekovi mogu ublažiti bolest.

Artritis je termin za opis više od 100 bolesti povezane s upalnim procesima vezivnog tkiva te degeneracije zglobne hrskavice.

Najčešće vrste artritisa su osteoporoza i reumatoidni artritis. Iako obje bolesti za posljedicu imaju uništavanje zglobova, riječ je zapravo o različitim vrstama oboljenja.

Istraživanja ukazuju da su oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali najodgovornija za pojavu mnogih bolesti vezanih uz starenje, uključujući i artritis.

Vitamin C je najpoznatiji antioksidans, a nalazi se u argrumima. Bioflavonoidi su vrlo važni jer djeluju povoljno na bijela krvna zrnca i jačanje imunološkog sustava. Osim toga, oni štite vitamin C spriječavajući njegovo uništavanje u tijelu.

Bioflavonoidi se nalaze u limunu, grožđu, šljivama, ribizu, grejpu, marelicama, trešnjama, borovnicama, tikvicama, kupusu, peršinu, mrkvi, krastavcima i šipku.

Vitamin E može ublažiti bol i ukočenost kod artritisa, a istraživanja su pokazala da dopune vitamina E poboljšavaju pokretljivost te smanjuju potrebu za lijekovima za ublažavanje boli.

Odgovori