Bolesti jetre – Liječničkim pregledom se mogu utvrditi oštećenja jetre, ali je liječenje dugotrajno i može trajati godinama

Ciroza jetre je skupljanje ovog organa, a često je uzrokovana prekomjernom konzumacijom alkohola i lijekova. Mogu proći i godine prije nego se simptomi ciroze jetre počnu ispoljavati, a to su pomanjkanje apetita, smanjenje tjelesne težine, slabost i blijedost.

Liječničkim pregledom se mogu ustvrditi oštećenja jetre, a samo liječenje je dugogodišnje.

Uništene stanice jetre nije moguće povratiti.

Mjere za podržavanje terapije su potpuna apstinencija od alkohola, te izbjegavanje jakih lijekova. Ishrana koja ne opterećuje jetru temelji se na nemasnoj hrani, hrani bogatoj vitaminima, sokovima od kelja i kupusa, te kefirima. Izbjegavajte jake začine.

Trovanje jetre mogu uzrokovati alkoholi i lijekovi, gljive, te kemijske tvari. U vrlo kratko vrijeme se jetra može uništiti da više ne vrši svoju funkciju. Pri pojavi simptoma koji su slični kao u žutice: crvenilo očne jabučice, svrbež i crvenožuta koža, odmah kontaktirajte liječnika.

Sprječavanje se temelji na zdravom aktivnom životu, te umjerenom konzumacijom alkohola i ne uzimanjem jakih sredstava za liječenje.

Odgovori