Čak i paradajz u tubi nas štiti od infarkta i raka

Dokazano je da likopen ima značajnu ulogu u smanjenju rizika nastanka mnogih bolesti, uključujući i rak.

Likopen pronalazimo u paradajzu, a riječ je o jednom od najperspektivnijih suplemenata iz kategorije antioksidansa jer štiti od infarkta smanjujući rizik za 40%.

Ipak, likopen se najviše proslavio zbog zaštite proširene prostate, odnosno od nastanka raka.

Likopen je standardni sastojak prostate pa kad ga nestane, može se smatrati da su nastale ozbiljne promjene u organizmu. Istraživanja na ovu temu, koja su trajala pet godina, a sprovedena su na 48.000 muškaraca starijih od 50 godina, pokazala su kako desetak obroka kuhanog paradajza tjedno može spustiti rizik na donju granicu, a pretpostavlja se da likopen djeluje zaštitno i protiv drugih vrsta raka.

Kad se kaže ‘kuhani’ paradajz, misli se toplinski obrađen i otopljen u masnoći jer sirov paradajz nema gotovo nikakvo djelovanje u ovom smislu. Najbolji učinak ima umak na pizzi, juha od paradajza, koncentrat paradajza iz limenke i razni umaci poput kečapa, koji su kuhani uz malo masnoće.

U spomenutim slučajevima dobivamo maksimalnu apsorpciju likopena, a smatraju ga dobrim preventivnim sredstvom u borbi protiv raka i drugih bolesti.

Likopen pronalazimo i u voću – Likopen je najdjelotvorniji u kečapu, gustoj juhi od paradajz pirea ili na pizzi. Osim u paradajzu, likopena ima i u guavi. Lubenica i ružičasti grejp su po sadržaju likopena odmah iza paradajza, ali sadrže tek polovinu sadržaja koji pronalazimo u paradajzu.

Zaštita uz pomoć likopena od raka cerviksa – Osoba koja na dan putem hrane uzima 6,5 mg likopena (jedna čajna žličica kečapa ima 2,5 mg likopena), smanjuje rizik pojave raka prostate za 21% u odnosu na one koji ga ne uzimaju, dokazali su naučnici.

Istraživanje kod žena je pokazalo da 75% osoba koje spadaju u velike konzumente paradajza imaju 3,5-4,7 puta manji rizik od raka cerviksa u odnosu na kontrolnu grupu.

Odgovori