Candida albicans – Što je i kako se liječi?

Candida albicans je bakterija koja u određenom broju kolonija raste u crijevnoj flori i prisutna je u svakom od nas.

Nalazi se u ustima, probavnom, mokraćnom, genitalnom traktu kao i na koži.

Zdrav organizam drži razinu Candide pod kontrolom, no problemi nastupaju kada se ta ravnoteža poremeti.

Dobre bakterije kontroliraju broj gljivica i sudjeluju u njihovoj eliminaciji. Candida se pojačano množi uslijed narušenog imunološkog sistema, zbog poremećene crijevne flore, loših prehrambenih navika kao što je prevelik unos šećera, pšenice, kvasca, fermentirane i procesuirane hrane.

Također, Candida se pojačano javlja i zbog stresa, prekomjernog korištenja antibiotika te sredstava protiv kontracepcije. Sve to dovodi do kandidijaze, odnosno infekcije Candidom i uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme.

Sve o bakteriji Candida albicanis pročitajte u nastavku

Infekcija Candidom još uvijek nije prihvaćena kao medicinsko stanje, od strane liječnika. Holistički liječnici su odavno prepoznali da Candida uzrokuje brojne zdravstvene probleme kao što su: kronični umor, alergije, artritis, depresije, letargija i loše raspoloženje. Tu su i mnogi probavni problemi, žgaravica, naglašena želja za hranom, problemi sa spavanjem kao i tamni prsteni oko očiju. Zdravstveni problemi koji se mogu javiti kao posljedica kandidijaze su i hipoglikemija, hipotiroidizam, učestale upale mokraćnog mjehura, bubrežni kamenci, naglašen PMS, vaginitis, učestali prostatitisi, slaba koncentracija, gubitak pamćenja, učestale herpesne infekcije, kronična bol u leđima i vratu, nemogućnost gubitka tjelesne mase, utrnuli ekstremiteti, iritabilnost, anksioznost, miastenia gravis, astma, kašalj, sindrom iritabilnog crijeva, zadah iz usta, lupus, glavobolje i migrene, bolesti uha, grla i nosa, akne, neplodnost, hiperaktivnost kod djece, autizam, ADHD, ekcemi, osipi po koži, gljivične infekcije noktiju, zatvor ili učestale stolice, grčevi kod djece, atopijski dermatitis, psorijaza, multipla skleroza, Chronova bolest, endometrioza, fibromijalgija, dijabetes, ulcerozni kolitis, atletsko stopalo, gubitak libida, bolesti srca, sklerodermija i epilepsija. Kao što vidite, popis mogućih zdravstvenih problema je povelik, pa je logično da se Candida treba liječiti, odnosno držati pod kontrolom.

Candida djeluje tako da se pomoću svojih korijena hvata za crijevni zid i ako se tada ne zaustavi njezin rast, ona buši crijevnu stjenku i stvara sićušne rupice u crijevnom zidu. Rupice omogućavaju nepotpuno  probavljenim proteinima, toksinima te Candidi ulazak u cirkulaciju i širenje po cijelom tijelu. Radi se o sistemskoj kandidijazi i ima loše učinke na imunološki sustav. Najteži oblik infekcije Candidom je Candida- septikemija i radi se o trovanju krvi i infekcijom svih organa. Pogađa pacijente koji boluju od po život opasnih poremećaja.

Dr. Simoncini, stručnjak u području onkologije, dijabetesa i poremećaja metabolizma je shvatio, da formiranje stanica raka nije ‘pogreška’ u radu organizma, nego zaštitna reakcija organizma na invaziju candide. Organizam, braneći se od invazije candidom, izgrađuje obrambene zapreke uz pomoć vlastitih stanica, koje zovemo ‘rak’, kako bi spriječio daljnju invaziju candide na organe. Na kraju pravi uzročnik raka ali i drugih bolesti, tvrdi dr. Simoncini, je oslabljeni imunitet koji nije sposoban držati optimalnu razinu candide u organizmu.

Žene su, kako je pokazalo vrijeme, podložnije razvoju infekcije Candidom jer njihova anatomija odgovara  naseljavanju Candide. Infekcija često zahvaća bebe koje se mogu inficirati putem majčinog mlijeka ali i djecu.

Faktori koji pogoduju razvoju infekcije Candidom su: Prehrana, što znači da moderan i ubrzan način života remeti prehrambene navike, a glavni krivac je sve prisutni šećer koji se nalazi u slatkišima ali i u gotovoj procesuiranoj hrani i pićima. Ostali krivci loše prehrane su ugljikohidrati, posebno ako sadrže kvasac, stimulansi poput kave i čaja koji dovode do otpuštanja adrenalina koji mobilizira šećer iz krvotoka. Također, intolerancija i alergije na hranu mogu uzrokovati ‘sindom probušenih crijeva’ što je idealno tlo za razvoj Candide. Dalje, tu su lijekovi koji, ako ih učestalo i dugotrajno koristimo mogu dovesti do razvoja infekcije kandidom. Prvenstveno se misli na antibiotske terapije koje najčešće dovode do  razvoja infekcije Candidom. Antibiotici ubijaju dobre bakterije i omogućavaju širenje Candide. Učestalo uzimanje antibiotika, koji bi trebali poboljšati njihov imunološki sustav, potiču rast gljivica koji opet slabe imunološki sustav i to opet vodi do novih antibiotika te je iz tog začaranog kruga teško izići. Antibiotici se često nalaze i u hrani koju jedemo. Simulatori razvoja gljivica su i neki drugi lijekovi kao što su: kortikosteroidi, imunosupresivi, kontracepcijske tablete te hormonska nadomjesna terapija. Hormonalne promjene, prirodne i umjetne, također pogoduju razvoju Candide. Candida ima estrogenske i progesteronske receptore te je to razlog zašto ‘voli žene’. Infekciji Candidom su podložnije za vrijeme menstrualnog ciklusa i u trudnoći, kada je razina progesterona povišena. Hormonska nadomjesna terapija za vrijeme menopauze također pogoduje razvoju Candide. Još jedna pogodnost razvoju kandide je stres. Naime, stres, posebno ako je dugotrajan, iscrpljuje imunološki sustav. Odgovor na stres u organizmu je da normalna sekrecija probavnog sustava postaje kiselija, a učestalost peristaltike je rjeđa, što ugrožava dobre bakterije. Toksični čimbenici također dovode do nestabilnog broja tih mikroorganizama u našem tijelu. Izloženost živi i olovu te učestalo konzumiranje klorirane vode pridonosi rastu Candide. Ona reagira na živu u amalgamskim plombama na zubima stvarajući metilirani oblik žive u crijevima, a njena prisutnost otežava uništenje Candide.

Koja je dijagnoza  Candide albicans? Test s Bicom aparatom nam pokazuje broj kolonija Candide u tijelu. Već za nekoliko minuta biorezonantnom metodom  možete saznati imate li povećan broj kolonija Candide ali i ostalih gljivica u vašem organizmu. Tu je i pregled stolice na Candidu, te na kraju detekcija antitijela Candide albicans ELISA metodom.

Kako se provodi liječenje Candide?

Anti candida dijeta je danas jako priznata metoda liječenja od ove bakterije. Ova dijeta znači potpuno izbaciti pšenicu, šećer, kvasce, te neko voće, suho voće, ocat i sve fermentirano, gljive, alkohol, kikiriki, pistacio, kavu, crni čaj, sireve, mesne i konzervirane proizvode sa jelovnika. Od voća možete koristiti limun i drugo kiselo voće.

Bicom terapija candide je još jedna metoda liječenja ove bolesti. Biorezonantnom metodom liječenja uspješno se uništavaju kolonije Candide u nekoliko tretmana ovisno o svakom pojedinom slučaju.

Odgovori