Crno grožđe može pomoći u razgradnji masti

Istraživanje provedeno na nekoliko američkih sveučilišta dalo je zanimljive rezultate u vezi crnog grožđa. Naime, pokazalo se da umjereno konzumiranje crnog vina ili soka crnog grožđa može poboljšati zdravlje osoba s prekomjernom tjelesnom težinom tako što se u organizmu masti bolje i lakše razgrađuju.

Prema nalazima znanstvenika konzumiranje crnog grožđa ili njegove prerađevine u obliku soka ili vina mogu pomoći borbi protiv pretilosti i povezanim metaboličkim poremećajima.

Grupa američkih znanstvenika izložila je stanice ljudskih jetara i masne stanice uzgojene u laboratorijskim uvjetima ekstraktu četiri tvari koje se mogu naći u tamnoj sorti muskadina koji raste u jugoistočnom dijelu SAD-a.

Jedan od sastojaka, elaginska kiselina pokazala se posebno uspješnom. Naime taj sastojak je dramatično usporio rast postojećih masnih stanica i stvaranje novih te je potaknuo metabolizam masnih kiselina u stanicama jetara.

Znanstvenici upozoravaju da ta tvar ipak nije čarobna.

Znanstvenik Neil Shay sa sveučilišta u Oregonu upozorava da nije utvrđeno a nije se ni očekivalo da će te tvari mijenjati tjelesnu težinu. No poticanjem izgaranja masti, posebno u jetrima može se poboljšati njihova funkcija kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

On kaže da bi dobra vijest bila kad bi se prehranom uz pomoć standardne hrane poput grožđa moglo smanjiti štetno nakupljanje masnoća u jetri.

Odgovori