Dali je crni čaj dobar ili loš za naše zdravlje?

Svakodnevno uživanje u čaju u razumnim količinama nije štetno. Čak štoviše, ispijanje čaja pogoduje zdravlju i pomaže postizanju optimalnog stupnja hidratacije organizma.

Ipak, da ne bi pretjerali s unosom kofeina putem crnog čaja, dnevni maksimum koji se preporučuje iznosi 8 šalica.

Dnevni unos crnog čaja u organizam trebao bi biti ograničen na 8 šalica. Neki rezultati istraživanja daju nam za pretpostaviti da dnevno konzumiranje 3 ili više šalica crnog čaja može smanjiti rizik od koronarne bolesti srca. Nakon vode, čaj je najčešće konzumirana tekućina u svijetu. U usporedbi s Azijcima koji u njemu uživaju već stoljećima, Britanci ga piju tek od unazad 350 godina. Brojna istraživanja o djelovanju čaja na ljudsko zdravlje daju različite rezultate, pa bi bilo dobro znati koji je konačan zaključak.

Da bi došli do nekog uvjerljivog zaključka na tu temu, britanski naučnici u jednom broju časopisa European Journal of Clinical Nutrition, navode sljedeće:

Kažu da pregled relevantnih studija objavljenih u posljednjih 15 godina pokazuje da dnevno konzumiranje 3 ili više šalica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Mogući mehanizam djelovanja je antioksidacijska aktivnost polifenola čaja. Što se tiče drugih bolesti poput karcinoma, osteoporoze i karijesa, postoje naznake o blagotvornom djelovanju čaja, ali dokazi nisu dovoljno jaki. U svakom slučaju, svakodnevno uživanje u čaju u razumnim količinama nije štetno po ljudsko zdravlje, čak štoviše, umjereno konzumiranje čaja pogoduje zdravlju i pomaže postizanju optimalnog stupnja hidratacije organizma. Ipak, da ljudi ne bi pretjerali s unosom kofeina u organizam putem crnog čaja, dnevni preporučeni maksimum za ispijanje je 8 šalica.

Odgovori