Giht uzrokovan prekomjernom količinom mokraćne kiseline

Giht je vrsta artritisa uzrokovana prekomjernom količinom mokraćne kiseline, tj. nusprodukta tvari zvane purin. Ta tvar se nalazi u mesu , šparogama, inćunima, piletini i gljivama. Poremećaj razgradnje mokraćne kiseline uzrokuje gomilanje mokraćne kiseline i urata u krvotoku i zglobovima. Tada dolazi do uništavanja zglobova i taloženja soli u koži i hrskavici, posebno u nožnom palcu.

Giht je zapravo uzrokovan greškom u metabolizmu te kod nekih ljudi već male količine pogrešne hrane mogu izazvati napadaj bolesti.

Preporuča se jedenje sjemenaka grožđa jer sadržavaju bioflavonoide, tvari koje voću daju boju. Bioflavonoidi djeluju s vitaminom C spriječavajući uništavanje kolagena što može pogoršati simptome artritisa. Sok od celera je odličan diuretik koji potiče protjecanje urina kroz bubrege i može ublažiti simptome gihta.

Vitamin B-kompleks uzima se u dozi od jedne tablete ili kapsule od 50 mg dva do tri puta na dan uz jelo. Vitamin B6 se uzima u vidu jedne tablete od 50 mg tri puta na dan. Kako biste unijeli višestruke antioksidanse u tijelo preporučuje se uzimanje kombinacije koja sadržava alfa i betakarotene, superokside dismutaze, vitamine C i E, te selen.

Odgovori