Hemoroidi – Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike, takozvanog pokreta crijeva

Hemoroidi su proširena i otekla žila na izlazu iz crijeva. Unutarnji hemoroidi su povezani sa zatvorom, kada nakupljeni izmet pritišće vene i proširuje ih. Osobe s prekomjernom težinom sklonije su hemoroidima, kao i one koje puno vremena provode sjedeći.

Hemoroidi su otečene, ali normalno prisutne krvne žile u anusu i oko anusa, kao i donjeg dijela rektuma, koje su proširene pod pritiskom, slično kao i proširene vene na nogama.

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod crijevne peristaltike, takozvanog pokreta crijeva.

Dodatni elementi koji mogu dovesti do pojave hemoroida su trudnoća, nasljedstvo, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i analne infekcije.

Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Hemoroidi katkad izbiju izvan anusa.

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Neki ljudi koji imaju hemoroide, nemaju simptome.

Simptomi unutarnjih hemoroida su stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC-papiru ili na WC-školjki.

Međutim, unutarnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada mogu početi iritirati i biti bolni.

>> Na vrijeme djelujte – Prevenirajte hemoroide

Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolnu tvorbu oko anusa, nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Kako bi spriječili hemoroide nastojite redovno čistiti, a kako bi izbjegli naprezanje izbjegavajte dugotrajno sjedenje na wc-u.

Tako povećavate vene u analnom području. Smanjite tjelesnu težinu ako je prekomjerna, te se krećite što više.

>> Zbog čega nastaju hemoroidi?

Ojačajte mišiće, vodite brigu o analnoj higijeni. Za terapiju možete koristiti i eterična ulja ružmarina za unutarnju upotrebu, te eterična ulja čempresa i geranija.

Možete koristiti i hladne obloge sa dodatkom gline, a kada bolovi postanu nepodnošljivi i kod krvarenja, potrebno je potražiti pomoć liječnika.

Ukoliko se ništa ne poduzme, dolazi do upale i otvrdnjavanje tkiva, tj. do stvaranje čvorova. Vene se mogu vrlo brzo upaliti.

Odgovori