Jako korisne bobice voća – Borovnice, ribiz, trešnje…

Kada god se pomisli na voće, prvo nam padaju na um jabuke, kruške, banane, naranče, breskve i slični ukusni plodovi.

Rijetko kada se na prvu sjetimo bobičastog voća.

To je naša greška, jer je to voće jako korisno i zdravo. Na primjer maline. One djeluju slično kao jagode, ali imaju manje vitamina a više minerala. Zbog visokog sadržaja kalija jako su bitne tijekom ljetnih vrućina, kada se više znojimo pa samim time gubimo veće količine ovog dragocjenog minerala.

Borovnice, od svih gore spomenutih voćki sadrže najmanje kalorija. Svega 20 kalorija na 100 grama. Pored toga, dodatna pozitivna stvar vezana za borovnice jeste da one sadrže biljna vlakna, koja stimuliraju probavu i daju osjećaj sitosti. To znači da su borovnice idealne za dijetu. Ono na što treba da obratite pažnju ukoliko jedete puno ovog voća jeste da unesete dovoljno tečnosti, jer su borovnice prirodan diuretik.

Ribiz ne sadrži mnogo toga što sadrži drugo voće. On nema mnogo biljnih vlakana, magnezija, kalija, kalcija, željeza, vitamina C, beta-karotena no zato je bogat flavonoidima, a oni su jako korisni za regeneraciju oštećene kože.

Crni ribiz je sa druge strane bogat željezom i vitaminom C, pa je od velike pomoći u borbi protiv umora i infekcija. Pored toga, sadrži i veliku količinu kalcija, pa na taj način pomažu očuvati čvrstoću kostiju.

Trešnje su bobičaste voćke koje sadrže veliku količinu beta-karotena, koji dobro djeluje na vid i regeneraciju kože, kao i vitamina E koji je neophodan za lijepu kožu, kao i za zdravlje krvnih sudova. Trešnje imaju malo veću kalorijsku vrijednost, 65 kalorija na 100 grama, ali to i dalje nije ništa pretjerano. Također, trešnje umanjuju osjećaj gladi, pa je strah od prejedanja potpuno nepotreban.

Odgovori