Kako napraviti ljekovito ulje od nevena – Recept za pripremu i primjenu ulja

Mali detalji koje valja znati ako radite ulje od nevena. Kako se pravi ulje od nevena?

Primjena nevena u ljekovite svrhe datira još iz vremena starog Egipta, odakle se proširila u Europu.

Biljka je kroz povijest bila poznata u svim antičkim kulturama kao ljekovita biljka za liječenje prvenstveno bolesti kože, ali i probavnih organa, upalnih i infektivnih bolesti, te odlično sredstvo protiv žutice, kuge i nekih lakših oboljenja, ali i kao začin i čarobna biljka.

I danas se neven često koristi, baš zbog svih nabrojanih ljekovitih osobina, koja su i dokazana suvremenim laboratorijskim metodama.

Već smo prije spomenuli kako se pravi ovo ljekovito ulje od nevena, ali smatramo da nije zgoreg ponoviti recepturu, ako je nekom promakla.

U nastavku vam predstavljamo recept za ulje od nevena

Pročitajte par savjeta kako se pravilno priprema ulje od nevena.

Riječ je o ljekovitom prirodnom proizvodu, koji mnogi sebi pripremaju, pa evo nekih korisnih savjeta.

Ulje od nevena valja raditi od sušenih cvjetova jer je kvalitetnije i dosta trajnije.

Ako ga već radite od svježih cvjetova, valja ih prosušiti barem 24 sata prije izrade ulja, da bi se uklonio barem dio vlage.

Ako se prije izrade ovog lijeka želite podsjetiti o ljekovitim svojstvima nevena, slijedite link.

Izrada ulja ide kako je opisano u receptu: 50 grama cvjetova potopi se u 500ml hladno prešanog i nerafiniranog baznog ulja (maslinovog, suncokretovog, sezamovog ili bademovog ulja). Najbolje je koristiti tamnu staklenku širokog grla ili običnu bocu izvana obložiti tamnim papirom ili aluminijskom folijom.

Maceracija se provodi tri tjedna na toplom mjestu, ne na izravnom suncu, uz povremeno miješanje ili protresanje. Nakon toga ulje se procijedi kroz nekoliko slojeva gaze i ostavi stajati bar 24 sata, a tada ponovo procijedi kroz gazu ili filtar papir i čuva u tamnoj boci.

Ulje se može proizvesti i zagrijavanjem baznog ulja i cvjetova u vodenoj kupelji na 70C stupnjeva kroz 2 do 3 sata.

Ovo ulje pomaže kod osipa i opekotina izazvanih suncem te učinkovito njeguje i pomlađuje kožu. U narodnoj medicini koristi se i iznutra kod grčeva i želučanih tegoba.

Odgovori