Kako napraviti ljekovitu mast od nevena?

mast od nevenaMast od nevena je najpoznatiji, a po mnogima i najdjelotvorniji pripravak od ove ljekovite biljke koji se nekada proizvodio u skoro svakom domaćinstvu, dok ga danas uglavnom nabavljamo u ljekarnama.

Kod kuće se mast od nevena može proizvesti na dva načina: iz nevenova ulja ili prženjem cvjetova u masti.

Sastojci i upute za pripremu masti uz pomoć ulja nevena: 60 grama nevenova ulja i 8 grama pčelinjeg voska zagrijava se na vodenoj kupelji dok se vosak ne otopi, a zatim se ulije u kozmetičke kutijice (najbolje staklene), ostavi da se ohladiti i zatvori.

Sastojci i upute za pripremu nevenove masti pomoću cvjetova biljke: 3-4 žlice cvjetova („latica“) nevena, 1 žlica usitnjenih listova nevena, 150-200 g svinjske masti.

U otopljenoj svinjskoj masti lagano popržiti cvjetove i listove, masu maknuti s vatre i ostaviti da odstoji preko noći. Idućeg dana sve lagano zagrijati i procijediti kroz višestruku gazu u pripremljene kozmetičke lončiće, najbolje staklene.

Osim što njeguje suhu i ispucanu kožu lica, ruku, usnica i bradavica dojki te pomaže brzom uklanjanju neugodnih krastica u nosnoj šupljini, mast pomaže kod različitih gljivičnih i bakterijskih oboljenja kože, ekcema praćenih svrbežom, rana i opekotina. Uklanja crvenilo i osip na koži dojenčadi uzrokovano upotrebom pelena.

© 2016 Kako liječiti. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie