Kako pomoći bebi i ukloniti tjemenicu?

Kod dojenčadi do tri mjeseci starosti na koži glave česte su nakupine žućkastih naslaga koje se nazivaju tjemenica. Iako tjemenica nije opasna, vrlo je važno pravilno tretirati pojavu.

Problem karakterističnih mali ljuski na glavi najčešće se javlja kod dojenčadi prvih mjeseci života, no nije neobično da se pojavi i kasnije u ranom djetinjstvu.

Ukoliko se susretnete sa tjemenicom, možete ju pokušati ukloniti tako što ćete svom mališanu glavu mazati prirodnim uljima. Tu se prvenstveno misli na kvalitetno maslinovo ulje.

Da bi to uradili važno je da barem tri dana za redom kupate, odnosno operete glavu mališana, nakon čega dobro isperete vlasište od šampona kojeg koristite. Kasnije, kada se kosa gotovo osušila, možete područje uhvaćeno tjemenicom namazati uljem, i lagano masirajući vrhovima prstiju pomoći da se ulje upije u kožu.

Pored maslinovog ulja u slučaju da se želite riješiti tjemenice kod djeteta, možete isprobati i ivinu mast. Jako je poznata kao mast za djecu, najčešće se koristi kod previjanja, za tretiranje prepona, ali je učinkovita i u slučaju tjemenice.

Odgovori