Kako se koristi bijeli luk u liječenju?

Bijeli luk danas glasi za jedan od najboljih prirodnih lijekova koji su poznati čovjeku. Riječ je o biljci koja je kroz povijest dokazala svoje mjesto na listi prirodnih lijekova, a što je suvremenim istraživanjima i testiranjima samo dodatno potvrđeno.

Bijeli luk je biljka koju također poznajemo i kao kuhinjsku, odnosno začinsku biljku jake arome i specifičnog mirisa i okusa. Jako često se dodaje u razna jela, jer im bijeli luk obogaćuje aromu.

Ipak, u ljekovitim pripravcima bijeli luk je namirnica koju znamo obogatiti nekom drugom, bilo da želimo ublažiti njegovu jačinu, ili usmjeriti ljekovito djelovanje u željenom pravcu.

Bijeli luk, odnosno češnjak je biljka bogata nutrijentima, a da izdvojimo neke od njih spomenuti ćemo da ova biljka u sebi sadrži bjelančevine, ugljikohidrate, željezo, kalcij, kalij, magnezij, natrij, fosfor, klor, jod, kobalt, mangan, bakar, cink, germanij, selen i još mnogo njih. Već prema spomenutom popisu tvari iz bijelog luka vidimo kako je on zaista bogat izvor za naše zdravlje. Naučnici su otkrili čak 100 komponenti koje se nalaze u bijelom luku, a na liječnicima je da uspješno iskoriste pojedine komponente ovisno o tome koju bolest ili pojavu liječe.

Bijeli luk ima mnoga ljekovita djelovanja na ljudski organizam. Biljka je jako pogodna za liječenje mnogih bolesti i stanja kod čovjeka. Poznato je da ljekovito djelovanje bijelog luka jako dobro djeluje na pomlađivanje koštanog i živčanog tkiva. Bijeli luk ima jako detoksikacijsko djelovanje. Ova ljekovita biljka ima odlično djelovanje protiv kroničnih i povremenih groznica. Bijeli luk čisti krv i limfne čvorove, te povećava količinu sjemena kod muškaraca. Bijeli luk pomaže, i to jako učinkovito, u snižavanju visokog krvnog tlaka te smanjenju šećera u krvi. Bijeli luk je odličan prirodni lijek za liječenje astme i bronhitisa. Pored već spomenutih činjenica u vezi bijelog luka i njegove ljekovitosti, moramo spomenuti još neke za koje se zna da su jako učinkovite. Naime, bijeli luk jako dobro uravnotežuje rad srca i pomaže organizmu da se očisti od nakupljenih nečistoća. Zaista se radi o jednoj jako kvalitetnoj biljci, ili bolje reći namirnici koja treba da bude dostupna u svakom domu, i korištena naravno.

Jedna od takoreći mana bijelog luka jeste njegova jaka aroma i izrazito jaki i dugotrajni miris. Zbog izrazito jakog mirisa mnogi izbjegavaju bijeli luk, no s obzirom na sve gore spomenute činjenice u vezi ljekovitosti ove biljke, jak miris bijelog luka trebao bi biti zanemariv.

Ipak, ako ne podnosite miris bijelog luka ili njegovu aromu, postoje određeni koraci da ublažite spomenute stavke. Miris bijelog luka i njegovu aromu u većini slučajeva možete prikriti termičkom obradom ili dodavanjem nekih drugih komponenti u kuhanju. Također, ako mislite da drugima smeta miris bijelog luka onda tempirajte njegovo uzimanje, tako što ćete ga uzeti kada ste završili sa vašim društvenim obvezama, kada ste sami ili u društvu kojem neće smetati miris bijelog luka.

Odgovori