Kako vitamini i minerali utječu na stvaranje bubrežnih kamenaca?

Bubrežni kamenci su vrlo česta bolest, a pogađa 10% muškaraca i 3% žena. Radi se o zaprekama u bubrezima koje mogu uzrokovati upalu i oštećenja jer ometaju mokrenje. Kamenci mogu biti nevjerojatno bolni, a spriječavanje njihovog nastajanja je vrlo važno.

Kamenci u bubrezima sastoje se od kalcija i oksalata.

Iako se često savjetuje da bolesnici smanje uzimanje kalcija i hrane s mnogo oksalata, jedno istraživanje s Harvarda otkrilo je da su ispitanici koji su jeli hranu bogatu kalcijem za 34% manju vjerojatnost imali od dobivanja kamenaca koji sadržavaju kalcij. Čini se da prehrana bogata kalcijem štiti od bubrežnih kamenaca. Vjerojatnije je da su oksalati glavni krivac.

Muškarci koji jedu jako mnogo voća i povrća upola su manje izloženi riziku od nastajanja bubrežnih kamenaca nego oni koji ne jedu tu hranu. Razlog tome je kalij, mineral kojeg ima u tim namirnicama u izobilju. Kalij pomaže u spriječavanju stvaranja bubrežnih kamenaca.

B6 je bitan vitamin. Preporučuje se uzimanje ovog vitamina koji ne samo da je prirodan diuretik (potiče mokrenje), već i pomaže u otapanju kamenaca.

Odgovori