Koliko su važne omega 3 masne kiseline? Kako ih konzumirati?

Omega 3 masne kiseline imaju jako povoljan utjecaj na naš organizam. Da bi ih unosili u dovoljnoj mjeri trebamo barem dva puta tjedno jesti masnu ribu, u porcijama od 180 grama.

Trudnice bi pak trebale ograničiti unos na 350 grama kuhane ribe tjedno, dok s uzimanjem ribljeg ulja treba biti oprezan jer može da spriječi normalno zgrušavanje krvi, što može izazvati obilno menstrualno krvarenje.

Kako smo već zaključili, riba je važan izvor bjelančevina, esencijalnih aminokiselina i lako se probavlja, a sadrži i vitamine topive u mastima (A, D i E, koji su i antioksidansi), i vitamine grupe B, kao i ključne minerale poput magnezija, kalcija, fluora i joda, kao i selen, koji je također antioksidans, što znači da čuva DNK i staničnu membranu od slobodnih radikala, pa time djeluje antikancerogeno.

Sve su to razlozi više da se riba, i ostali plodovi mora, češće nađu na stolu.

Hrana koja je bogata omega-3 nezasićenim masnim kiselinama može u znatnoj mjeri da smanji smrtnost srčanih bolesnika u starijoj populaciji. Ovu tvrdnju su pokazala najnovija istraživanja američkih naučnika, koji su uspoređivali sastojke dokozahesaenoicne kiseline (DHA), eikosapentaenoicne kiseline (EPA) i alfa-linolenske kiseline u krvi kod 179 ljudi koji su umrli od posljedica srčanih oboljenja, uključujući i infarkt.

Ispitivanjima je utvrđeno da postoji veza između većih koncentracija DHA, EPA i alfa-linolenske kiseline i manjeg rizika od smrtnosti. Osim toga, brojna druga istraživanja govore o značaju omega-3 kiselina u borbi protiv upalnih procesa, što bi moglo da dovede do njihove upotrebe u liječenju autoimunih bolesti, kao što su artritis, Kronova bolest, ulcerozni kolitis, psorijaza, multiplaskleroza i migrena.

Također, brojne studije dokazuju značaj uzimanja ribljeg ulja, kao dopune hrani, kod spomenutih bolesti što ublažuje bolest i smanjuje upotrebu lijekova.

Odgovori