Liječenje hemoroida prirodnim putem

Pojava hemoroida zahtjeva punu pažnju. Liječenje hemoroida ne treba da se odgađa, jer tako možete izazvati nepodnošljive bolove u budućnosti.

Zanimljiva metoda liječenja hemoroida.

Ovo je jako zanimljiva metoda kojom se mogu liječiti hemoroidi. Doduše nismo sigurni u efikasnost, kao niti u sigurnost izvođenja ovog postupka. Sa druge strane svakako je tema koju moramo spomenuti. Pročitajte i zaključite sami.

Postoje mnogo različitih načina i metoda u borbi sa ovom bolešću, a u ovom članku ćemo se osvrnuti na prirodne metode liječenja hemoroida.

Spomenuti ćemo recepte za prirodne lijekove za liječenje hemoroida ili ublažavanje simptoma bolesti.

Recepti za liječenje hemoroida kod kuće

Istina je da se hemoroidi teško povlače sami, bez liječenja ili kirurške intervencije. Ipak, u slučaju blažeg oblika hemoroida, i ako se liječenje započne na vrijeme, oni se mogu držati pod kontrolom bez značajne pojave simptoma.

Možete da postignete značajan uspjeh ako hemoroide liječite kod kuće. Koji su prirodni lijekovi koje možete iskoristiti?

Za liječenje hemoroida često se koristi ljekovito bilje, od kojeg se pripremaju razni ljekoviti čajevi, koji se dodaju kupkama za tretiranje hemoroida ili se čaj dodaje losionima za analni otvor.

Prirodni odvar za hemoroide: Uzmite 100gr lišća breze i prelijte ih sa 2 litre kipuće vode. Ostavite da odstoji 30 minuta, dobiveni odvar pretočite u lavor i sjedite tako u lavoru nekih 10 minuta.

Za liječenje hemoroida, ili opstipacije dobar je sok od luka: Dovoljno je da iscijedite po jednu žličicu soka od luka 4-5 puta na dan, i da to popijete 15 minuta prije jela. Tretman traje jedan mjesec.

Za ovaj lijek kažu da je jako jednostavan za primjenu, a također i efikasan. Potrebno je da uzmete gumeni klistir, u njega natočite čašu vode razrijeđene sa permanganatom kalija. Tu otopinu stavite u čmar i zadržite jednu minutu. Kura liječenja traje tjedan dana. Kažu za ovu terapiju da je tako efikasna, da će hemoroidi doslovno nestati nakon terapije.

Za liječenje hemoroida preporučuje se još jedan prirodni način liječenja. Napravite sebi kupku kao i obično i uživajte u njoj 30 minuta na temperaturi 35C. Nakon toga legnite u krevet i stavite u analni otvor, prethodno napravljen prirodni lijek od sirovog krumpira. Nakon dva dana ponovite postupak, sa tim da pazite da dva dana prije tretmana ne smijete konzumirati alkoholna pića.

Narodna medicina preporučuje rasol od kiselog kupusa. Preporučuje se piti po jednu čašu 3-4 puta na dan prije jela, posebno ako imate zatvor ili krvave stolice.

Za prevenciju hemoroida važno je održavati zdravu ishranu

Način ishrane treba prilagoditi s ciljem da se izbjegne pojava neugodnih hemoroida. Hrana treba biti lagana da bi nesmetano i što lakše prošla kroz organizam. Trebate isključiti masnu, prženu, dimljenu, ljutu, dosta začinjenu hranu, brzu hranu te proizvode na bazi bijelog brašna. Masnoće životinjskog porijekla trebate svesti na minimum.

Što više trebate jesti povrće koje u sebi sadrži velike količine celuloze i dijetalnih vlakana. Konzumirati kuhano “zeleno” povrće, svježe salate i proizvode od integralnih žitarica.

Savjetuje se dodavanje lanenog sjemena ili ulja u ishranu. Na taj način će te osigurati lakši prolazak i izbacivanje probavljene hrane iz organizma. Nije preporučljivo konzumiranje bijelog i crnog luka, repe, a treba što manje jesti grašak i grah.

Koliko god je to moguće, trebate izbjegavati alkoholna pića.

Dnevno trebate unijeti dovoljno tečnosti u organizam. Popijte barem 2 litre vode ili eventualno čaja na dan.

Malo neobičan ali, kažu alternativci, jako djelotvoran prirodni lijek i protiv onih najgorih hemoroida. Sibirski iscjelitelji koriste pijavice za liječenje hemoroida. Kažu da se na ovaj način može ukloniti svaki, čak i onaj zapušteni hemoroid. Na svaki hemoroidni čvor stavljaju po jednu pijavicu. Kada se pijavica napije krvi ona otpadne, a čvor se osuši. Prije tretmana čvorove treba dobro oprati sa sapunom, tri puta, ali ne sa mirisnim sapunom jer će i taj miris odbiti pijavice.

Odgovori