Ljekovita biljka – Artičoka – Upotrebljava se za liječenje probavnih tegoba

Artičoka je mediteranska biljka čija ljekovita svojstva nisu bila poznata sve do 20. stoljeća. Cvjetovi su ljubičasto-zelene boje, a cvjetaju tijekom ljeta. Stabljike mogu narasti do 150 centimetara.

Odlična namirnica koja snižava povišeni kolesterol u krvi.

Listovi ove biljke se beru, suše i upotrebljavaju za pravljenje ekstrakata. Mesnati dio stabljike i neotvorene cvjetne glavice upotrebljavaju se za jelo kao povrće.

Listovi artičoke bogati su organskim i fenolnim kiselinama, a osim toga tu su još i seskviterpenski laktoni, flavonoidi, kalijeve doli, brojni enzimi, te vitamin A.

Biljka se uglavnom upotrebljava za liječenje probavnih tegoba, a zbog prisutnosti flavonoida povoljno djeluje na cirkulaciju i krvožilni sustav.

Flavonoidi uz pomoć kalijevih soli olakšavaju probleme s bubrezima, a artičoka može utjecati i na snižavanje kolesterola u krvi.

Za liječenje problema s jetrom, bubrezima i visoke razine kolesterola u krvi koristi se u obliku kapsule ili oparka. 30 do 40 grama sušenih listova stavi se u jednu litru kipuće vode, te nakon što odstoji 10 minuta se procijedi i pije 3 šalice na dan prije obroka.

Odgovori