Ljekovita biljka – Češnjak – Kada god ste u prilici pojedite bijeli luk

Češnjak je biljka niskog rasta čiju stabljiku okružuju zeleni listovi, a u doba cvatnje na vrhu se nalazi cvat u obliku kišobrana. Ime je dobio zbog svojih dugih listova (na engleskom garlic (češnjak) znači biljka-koplje).

Biljka koju zaista treba spomenuti, kada se piše o ljekovitom bilju. Ovaj sveprisutni začin je jako djelotvoran u mnogim situacijama. Kada god ste u prilici, pojedite bijeli luk.

Poznato je da bijeli luk, ako ga redovno jedemo, potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni tlak i razinu masnoća u krvi. Jako je dobar i za zdravlje srca, te je odlična namirnica za čišćenje organizma.

Bijeli luk ima istaknuta antibakterijska i protuvirusna svojstva. Češnjak i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima.

Također, suvremenim testiranjima je potvrđeno da bijeli luk ima značajna antikancerogena svojstva. Redovno konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, posebno raka rektuma i bubrega.

Češnjak se bere u ljeto ili jesen, a kad se vanjski dijelovi osuše, spremaju se na suho mjesto. Lukovice se sastoje od 10 do 15 češnjeva, a jedu se kao dio svakodnevne prehrane.

Sumporni spoj alicin glavni je sastojak, a uz njega tu su još i fenoli, koji su antiseptički i protuupalni spojevi.

Češnjak se upotrebljava za liječenje dišnih i probavnih problema, te se koristi kao preventiva protiv infekcija. Njegovo antibakterijsko djelovanje dokazano je japanskom studijom iz 1999. godine.

Potiče rad imunološkog sustava, sprječava otvrdnjivanje arterija, usklađuje protok krvi i time pomaže u sprječavanju srčanog udara.

>> Bijeli luk će ukloniti mnoge zdravstvene probleme

Za liječenje glista u crijevima koristi se suhi ekstrakt (100-250 mg na dan), a za liječenje infekcija probavnog i dišnog sustava koristi se tinktura – 40 do 50 kapi tri puta na dan.

Odgovori