Ljekovita biljka – Citronovac – Od listova ove biljke se prave eterična ulja

Citronovac je grm koji naraste do visine 150 centimetara. Listovi imaju karakterističan miris, a rastu po tri u skupini. Cvjetovi rađaju mesnate plodove.

Dobra biljka protiv probavnih smetnji i snižavanje povišene tjelesne temperature.

Listovi se beru u srpnju i listopadu, a osušeni ispuštaju ugodan miris. Od njih se spravljaju ukusni oparci ili se prerađuju kako bi se dobilo eterično ulje.

Citronovac ima antispazmatska svojstva te se koristi u liječenju probavnih smetnji, nadutosti, proljeva i kolika. Koristi se i za smirivanje astme i snižavanje povišene tjelesne temperature.

Biljka ima antibakterijska i insekticidna svojstva, a listovi se koriste za poticanje i pomoć pri probavi. Sadržava flavonoide, te male količine eteričnog ulja čiji glavni sastojak citral daje biljci karakterističan miris.

Za unutarnju upotrebu koristi se za liječenje probavnih smetnji kao oparak. Stavi se 1 vrećica u šalicu vruće vode te nakon 5 minuta procijedi. Pije se dvije šalice nakon obroka.

Treba izbjegavati prekomjernu upotrebu jer može uzrokovati hormonalne probleme,a nije preporučljiva osobama s bubrežnim problemima.

Odgovori