Ljekovita biljka – Habulica

habulicaHabulica je američkim indijancima odavno poznata kao ljekovita biljka koja služi za ublažavanje menstrualnih boli i bolova pri porođaju.

U jesen se vadi korijenje koje se suši, a potom usitnjava i kao takvo koristi za izradu suhih i tekućih ekstrakata.

U korijenu su prisutni triterpenski glukozidi koji imaju antiupalna i antioksidativna svojstva, a zbog salicinske kiseline ima djelovanje slično kao i aspirin.

Habulica se koristi za liječenje ženskih bolesti, za vrijeme teške menstruacije kako bi se ublažila bol ili smirila predmenstrualna napetost.

U tradicionalnoj kineskoj medicini biljka se upotrebljavala sa liječenje upala, bolova i groznice, a učinkovita je i u liječenju reumatizma.

Otkriveno je da biljka može uzrokovati širenje krvnih žila bez utjecaja na krvni tlak. Osim za liječenje osjećaja tjeskobe i nemira, može se i koristiti u liječenju kašlja.

Uzimanje habulice dozvoljeno je samo u dogovoru s liječnikom. Neka su ispitivanja pokazala da ima štetno djelovanje na jetru. Ako ste alergični na aspirin, ne uzimajte ovu biljku.

Podijeli članak sa drugima...Pin on PinterestShare on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on Google+
© 2014 Kako liječiti. All rights reserved. Site Admin · Entries RSS · Comments RSS
Powered by WordPress · Designed by Theme Junkie