Ljekovita biljka – Komorač – Koristi se za ublažavanje probavnih tegoba, zatvora, grčeva i smetnji u crijevima

Komorač je visoka trajnica s mediteranskog područja sa sitnim zelenim cvjetovima i žutosmeđim sjemenjem koje ima aromatični miris i okus.

Odlična biljka za liječenje probavnih tegiba i smetnji u crijevima.

Ono se skuplja u jesen kada poprimi žutu boju, a koriste se cijeli ili se iz njih dobiva eterično ulje. Ulje je bogato anetolima, estragolima i fenhonima. U sjemenkama se još nalaze flavonoidi, koji su dobri za protok krvi, te kumarini i fitosteroli.

Biljka se koristi za ublažavanje probavnih tegoba, zatvora, grčeva, smetnji u crijevima, kiselini u želucima, kolika, nadimanja, te otapanje bubrežnih kamenaca.

Osim toga, komorač se upotrebljavao za ublažavanje upaljenih očiju i upale grla. Poznat je i kao sredstvo za iskašljavanje, a zbog protuupalnog svojstva dobar je za liječenje kašlja.

Za liječenje upaljenih očiju koristi se sredstvo za ispiranje, a liječenje probavnih organa uzima se vodica koromača, tekući ekstrakt i oparak.

No žene trebaju paziti s konzumacijom komorača jer ima sposobnost potaknuti menstrualni proces, a žene koje boluju od raka dojke ili maternice trebaju izbjegavat komorač.

Odgovori