Ljekovita biljka – Kopar – Listovi i sjemenke se koriste za izradu preparata koji se koriste za liječenje probavnih smetnji

Kopar, anethum graveolens Umbelliferae/Apiaceae, je mediteranska biljka čiji se listovi šire oko šuplje stabljike. Vjetar raznosi sjemenje koje rađaju sitni žuti cvjetovi.

Ljekovita biljka koja će ukloniti probavne smetnje, modrice te pomoći protiv bolova.

Listovi i sjemenke se koriste za izradu preparata koji se koriste za liječenje probavnih smetnji, modrica, infekcija zubnog mesa i prepunih dojki kod dojilja. Sjemenke sadrže trjeslovine i sluzi, te smolaste tvari, a bogate su eteričnim uljem.

Koristi se za liječenje nadimanja i protiv bolova, pomaže probavi, a ulje ima antibakterijska svojstva koja sprječavanju razvoj štetnih bakterija u crijevima.

Ako se ono utrlja u kožu, može smanjiti osjećaj mučnine, a namazi za vanjsku upotrebu mogu koristiti za liječenje infekcija zubnog mesa.

Bitno je eterično ulje uzimati u malim dozama, jer sadržava otrovni sastojak miristicin, a nije preporučljivo za trudnice ili dojilje.

Za liječenje probavnih smetnji koristi se oparak. 4 do 8 grama sušenog sjemenja u litri kipuće vode se, nakon što odstoji 10 minuta, pije po jednu šalicu nakon obroka.

Odgovori