Ljekovita biljka – Maslina – Listovi masline blagotvorno djeluju na snižavanje krvnog tlaka, šire srčane krvne žile, te djeluju kao diuretik

Maslina je tipično mediteransko stablo čiji se plodovi od davnina koriste za dobivanje poznatog maslinovog ulja. Stablo može narasti do 10 metara visine, a cvjetovi su bijele boje. Plodovi, masline, su u početku zelene, a kad dozru, crne boje.

Ulje masline je dobro poznat proizvod, ali se od maslina mogu pripremiti još mnogi ljekoviti pripravci.

I plodovi i listovi se koriste za upotrebu pri spravljanju oparaka, kapsula, krema i ulja.

Listovi se beru u ožujku i travnju, a potom se suše. Nakon što se iskidaju na manje dijelove, od njih se spravljaju oparci, tinkture i ekstrakti.

Plodovi masline se obično beru u studenom i prosincu, a nakon prerade, dobiva se ulje. Maslinovo ulje je bogato monozasićenim i polinezasićenim kiselinama, te vitaminom E.

Listovi masline blagotvorno djeluju na snižavanje krvnog tlaka, šire srčane krvne žile, te djeluju kao diuretik. Maslinovo ulje djeluje kao blagi laksativ, potiče izlučivanje žuči, te koristi za liječenje žučnih kamenaca.

Za vanjsku upotrebu koristi se za liječenje opeklina od sunca i ostalih opeklina u obliku krema i ulja na temelju maslinovog ulja.

Odgovori