Sunčani cvijet u Vašem vrtu – Ljekovita biljka neven

Neven je jako poznata ljekovita biljka koju većinom sadimo po vrtovima i vinogradima. Neven raste i u divljini, po livadama i oko naselja.

Mnogo puta smo spominjali neven, no kako je riječ o zaista ljekovitoj biljci, valja se podsjetiti.

Pročitajte još malo na temu ove ljekovite biljke, kako se koristi u liječenju i koje sve bolesti možete liječiti pomoću nevena?

Biljka dolazi iz porodice Compositae, u narodu je poznajemo kao neven, a latinsko ime za ovu ljekovitu biljku je Calendua officinalis.

Neven je, već smo spomenuli, jako ljekovita biljka i dosta se često koristi u narodnoj medicini. Od nevena se pripremaju razne kreme i masti, a biljka ima i vanjsku i unutarnju upotrebu u liječenju.

Neven se koristi za liječenje psorijaze, upale na očima, čireva na želucu, žučnih tegoba i bolesne jetre.

Neki načini primjene nevena u liječenju, i recepti od nevena opisani su u ovom članku o nevenu.

U nastavku pročitajte kako se priprema krema od nevena, koja može dobro doći u mnogim situacijama.

Naučite pripremiti kremu od nevena – evo recept

Neven je ljekovita biljka, što smo već spomenuli, pa Vam predstavljamo recept za izradu prirodne ljekovite kreme. Uzmite svježe cvjetove ove biljke i sitno ih nasjeckajte. Tako pripremljene cvjetove pomiješajte sa kvalitetnim kokosovim uljem.

Smjesu koju ste dobili, lagano zagrijte a potom ostavite da se ohladi. Ako ste dobili previše gustu kremu, možete ju razrijediti nekim drugim baznim uljem. Gledajte da je neko kvalitetno ulje koje neće pokvariti djelovanje Vašeg proizvoda.

Krema koju ste sami sebi izradili, dobra je za liječenje proširenih vena, infekcija kože, ekcema, atletskih stopala i mnogih drugih tegoba.

Ako želite, možete isprobati i kremu od nevena i svinjske masti.

Odgovori