Ljekovita biljka – Oranj – Listovi sadrže eterično ulje bogato mirisnim sumpornim spojevima, a sjemenke sadrže karotenoide

Ljekoviti oranj je biljka koja najčešće raste uz seoske putove, a stabljika koja nosi nazubljene listove naraste do 60 centimetara. Plodovi ornja su komuške koje vise u grozdovima. Svaka sadrži sjemenku.

Odlična biljka za iskašljavanje i jačanje imuniteta.

Dijelovi za upotrebu su listovi i vršci cvjetnih stabljika. Od njih se spravljaju oparci i tinkture. Listovi i cvjetovi se beru u proljeće i ljeto, te potom suše.

Oranj se može uzgojiti iz sjemena u vlažnoj ili suhoj zemlji na sunčanom mjestu.

Listovi sadrže eterično ulje bogato mirisnim sumpornim spojevima, a sjemenke sadrže karotenoide. Ti sumporni spojevi koriste se kao sredstvo za iskašljavanje, a pomažu i u izbacivanju sluzi.

Oranj se koristi za liječenje problema s dišnim putovima, za olakšavanje bolesti vezanih uz probavi, te za jačanje imunološkog sustava. Biljka može djelovati kao diuretik.

Za unutarnju upotrebu koristi se u obliku oparka i to za liječenje promuklosti, laringitisa, faringitisa i upale dišnih putova. Prekomjerna konzumacija pripravaka na bazi ornja može izazvati usporavanje otkucaja srca. Oranj nije poželjno davati djeci.

Odgovori