Ljekovita biljka – Paulinija – Za nas egzotična biljka, ali je možemo pronaći u biljnim ljekarnama

Paulinija potječe iz južnoameričkih područja oko rijeke Amazone, a biljka je drvenasta penjačica žutih cvjetova koji rađaju crvene plodove.

Jako ljekovita biljka koja dolazi iz Južne Amerike.

Sjemenke se peku te im se vanjski dio ukloni. Zatim se melju u vodi da se dobije pasta koja se nakon toga oblikuje. Također, sjemenke se mogu osušiti u peći ili samljeti u prah za kapsule.

Paulinija sadrži visoku razinu kofeina koji potiče rad središnjeg živčanog sustava, a ujedno je i blagi diuretik. Vjeruje se da ima zaštitno djelovanje protiv malarije.

Potvrđeno je da biljka smanjuje postotak masnoća u krvi, a smanjuje i zgrušavanje. Biljka sadržava teobromin i teofilin, stimulansa prisutnih i u čokoladi.

Koristi se za liječenje nervne iscrpljenosti, prekomjerne tjelesne težine i blagog proljeva. Uzima se u obliku kapsula, 2 do 3 dnevno kod nervne iscrpljenosti, te 2 do 4 kapsule na dan kod pretilosti.

Ne treba pretjerati s konzumacijom ove biljke, a ako se primijeti da je ona uzrokovala ubrzani rad srca, nervozu želuca i nesanicu, treba prestati s njezinom upotrebom.

Također, ako patite od kardiovaskularnih bolesti, ne koristite Pauliniju.

Odgovori