Ljekovita biljka – Pupoljka – Kao lijek koristi se kod žena za predmenstrualni sindrom i ublažavanju bolova u grudima

Pupoljka ili svitlica je dvogodišnja biljka koja ima žute cvjetove kratkog vijeka. Plod je debeo, a unutar svakog se nalazi više od 500 sjemenki koje se prikupljaju, te se iz njih cijedi ulje. Biljku se može uzgojiti u dreniranoj zemlji na sunčanim mjestima iz sjemena.

Začin i prirodni lijek za predmenstrualni sindrom.

Ponekad se upotrebljava kao začin, ali i u farmaceutskoj industriji za proizvodnju kapsula. Eterično ulje bogato je masnim kiselinama, linolenskom i gama-linolenskom kiselinom, te proteinima, vlaknima i kalcijem.

Kao lijek koristi se kod žena za predmenstrualni sindrom i ublažavanju bolova u grudima.

Sudjeluje u regulaciji hormona estrogena i progesterona, a ulje se u kozmetici upotrebljava kao prevencija kod starenja kože.

Sastojak prostaglandin E1 kontrolira širenje krvnih žila, a zbog protuupalnih svojstava dobar je za ekceme, akne i reumatski artritis.

Za unutarnju upotrebu za liječenje predmenstrualnog sindroma, ekcema, reumatskog artritisa i starenja kože koriste se mekane kapsule. Ako osobe boluju od epilepsije, ne smiju koristiti ulje ove biljke, dok kod nekih osoba može uzrokovati povećanje tjelesne mase.

Odgovori