Ljekovita biljka – Tamjan – Često se koristi u religijskim ritualima te kod proizvodnje kozmetičkih preparata

Tamjan, boswellia serrata burseraceae, je listopadno stablo s ovalnim listovima čija se smola odavno koristi za ljekovite svrhe. Skuplja se cijele godine, a osim nje, iz stabla se vadi eterično ulje. Često se koristi u religijskim ritualima te kod proizvodnje kozmetičkih preparata.

Tamjan je jako poznata biljka i kod nas. Često se koristi u religijskim obredima, ali je i jako ljekovita.

Smola sadrži triterpenske kiseline i razne vrste šećera, dok eterično ulje sadrži pinen, felandren i seskviterpenske alkohole. Smola se može koristiti svježa ili sušena u obliku uvaraka i prašaka.

Biljka ima antiseptička svojstva, a liječi infekcije dišnog sustava, kožne bolesti i infekcije vagine. Blagotvorno djeluje na probavni trakt, liječi proljev i bolove u crijevima.

Bosvelijske kiseline liječe artritis, kronični katar debelog crijeva, Crohnovu bolest te bronhijalne astme i oticanja oko tumora na mozgu.

Za unutarnju upotrebu koristi se za liječenje upalnih stanja u obliku tableta. Za vanjsku upotrebu u obliku inhalacije liječi bolesti bronhija. Trudnice ne smiju koristiti pripravke od tamjana, a kod nekih osoba mogu se pojaviti problemi s žgaravicom.

Odgovori