Ljekovita biljka – Vitanija – Od ove biljke se spravljaju uvarci koji se koriste za liječenje umora i reume zglobova

Vitanija, withania somnifera solanaceae, je grm iz tropskih dijelova Indije, a u tamošnjoj medicini prisutna je već tisućama godina gdje je na glasu kao afrodizijak. Korijenje se koristi za ljekovite svrhe, a vadi se u jesen. Od njega se spravljaju uvarci koji se koriste za liječenje umora i reume zglobova.

Odličan prirodni lijek protiv umora i bolova u zglobovima.

Korijenje sadrži vitanolid, steroid koji ima antiupalna svojstva, a alkaloidi imaju sedativni učinak. Biljka pomaže kod stresnih situacija, smanjuje krvni tlak, potiče rad imuniteta, sprječava tjeskobna stanja, te može liječiti nesanicu.

Visoki postotak željeza u ovoj biljci može pomoći u liječenju anemije. Za liječenje nesanice, tjeskobe i živčanih problema koriste se kapsule.

Prilikom korištenja vitanije ne smiju se uzimati druga smirujuća sredstva, a osobe koje pate od težih bolesti bubrega ili jetre trebaju izbjegavati ovu biljku, kao i trudnice i dojilje.

Vitanija je sredstvo za jačanje, a u indijskoj tradicionalnoj medicini davala se osobama koje su se oporavljale od bolesti, tj. u vrijeme rekonvalescencije.

Odgovori