Ljekovita svojstva nevena – Upoznajte ovu ljekovitu biljku upečatljivog cvijeta

Biljku neven lako prepoznamo po velikoj cvjetnoj glavici jarke narančasto-žute boje. Čitava je biljka uljasta pod prstima i ljepljiva, te ugodnog mirisa. Ako se i ne koristi u ljekovite svrhe, biljka je jako dobro raširena po vrtovima, zbog prelijepog cvijeta, jarkih boja.

Pročitajte malo o ljekovitom djelovanju biljke neven. Kako se koristi, i kako se priprema čaj od nevena?

U narodu je neven poznat kao žutelj, zimorod ili ognjac. Latinski naziv biljke je Calendula officinalis, i po njemu se poznaje u cijelom svijetu.

Neven je biljka koja zrači ljepotom i snažnom žuto-narančastom bojom koja podsjeća na sunce. Cvate od lipnja do rujna, do pojave prvog mraza.

Ako je zima blaga, neven može biti posljednja biljka koja cvate u vrtu te ujedno i prva koja će procvasti u proljeće. Pročitajte u nastavku još zanimljivih činjenica u vezi ljekovitog nevena.

U vrijeme dok biljka cvate ubiru se cvjetne latice i cijela biljka. Cvjetne latice imaju najveću vrijednost za spravljanje lijekova. Suše se u hladu na toplom i prozračnom mjestu.

Osim svega spomenutog, neven je jako dobra ukrasna biljka, koja se često viđa po vrtovima i našim dvorištima. Svakako i Vi sebi posadite ovu biljku prelijepih cvjetova izrazite i oku ugodne narančaste boje.

Ako se niste odlučili za pripremu nekih prirodnih lijekova od nevena, onda ga barem iskoristite kao ukrasnu biljku. To Vam neće škoditi, a Vaš vrt će biti prošaran lijepim ugodnim, ljetnim bojama.

Za one koji su se odlučili na neki lijek na bazi ove biljke, evo par savjeta u nastavku

Čaj koji dobijemo od cvjetnih latica nevena je odličan lijek protiv žutice, bolesnih bubrega, skrofuloze, slabokrvnosti i opće slabosti organizma. Također, ovaj čaj od nevena je dobar i kod poteškoća prilikom mokrenja, bolesti maternice. Dobar je za izazivanje menstruacije.

Dosta dobro je poznata i ljekovita krema koja se pravi od svinjske masti i nevena. Možda da isprobate i taj prirodni lijek. Malo više o svinjskoj masti pročitajte u ovom članku – Svinjska mast kao prirodni lijek. Mast je jako ljekovita, i dosta se koristi u pripremi mnogih prirodnih krema, zbog čega je svakako dobro malo pročitati i na tu temu. Sretno u pripremi Vaše prve prirodne kreme.

Čaj od nevena možete koristiti i za vanjsku upotrebu. Odličan je lijek za čireve, ozebline i izranjavanu kožu.

Mast od nevena lako se pravi, a odlična je u liječenju čireva, lišajeva i skrofuloze.

Odgovori