Ljekoviti cvjetovi nevena jako su dobro poznati u narodnoj medicini

Kada se spominju prirodni lijekovi, koji se pripremaju kod kuće, velika je vjerojatnost da će se u toj priči pojaviti i ljekovita biljka neven.

Ovi žuti, ili jarko narančasti cvjetovi jako su ljekoviti, zbog čega se biljka tako često i koristi u alternativnoj medicini.

Često možemo vidjeti neven po vrtovima susjednih dvorišta, a moguće ga je pronaći i u divljini. Obično se koristi kao ukrasna vrtna biljka, ali ga malo bolji poznavaoci alternativne medicine koriste i za pripremu ljekovitih prirodnih preparata.

Najčešće se od ove biljke pripremaju razne prirodne kreme i masti, ali se od nevena može pripremiti čaj i mnogi drugi prirodni lijekovi.

Koristi se za vanjske i unutarnje tegobe, sa njim je moguće liječiti psorijazu, upalu na očima, čir na želucu, žučne tegobe i neke određene bolesti jetre.

Iako smo spomenuli mnoge načine kada nam neven može pomoći, najčešće se ova biljka koristi za pripremu prirodne ljekovite kreme.

U nastavku teksta ćemo objasniti kako se pravi krema od nevena

Priprema kreme je u stvari jednostavna i svi je mogu napraviti kod kuće. Dovoljno je sakupiti svježe cvjetove biljke, sitno ih nasjeckati i pomiješati ih sa kokosovim uljem. Važno je uzeti kvalitetno kokosovo ulje, da imate kremu dobre kvalitete. Krema se pravi tako što se cvjetovi, zajedno sa kokosovim uljem lagano zagriju, da se ulje istopi. Na taj način će ulje iz cvjetova poprimiti potrebne ljekovite sastojke. Dok je ulje još uvijek zagrijano i u tečnom stanju, procijedite ga kroz čistu gazu ili plastičnu cjediljku. Podsjetimo se da je kokosovo ulje u tekućem stanju na sobnoj temperaturi, ali već na nekih 15 stupnjeva ono prelazi u kruto stanje, što znači da imate kremu ako ga čuvate na hladnom i mračnom mjestu.

Ovako pripremljena krema može se koristiti za liječenje proširenih vena, nekih kožnih infekcija, ekcema i gljivica na nogama.

Osim ovog načina pripreme kreme od nevena postoji jedan još popularniji recept sa svinjskom masti.

Naime, i svinjska mast je dobra baza za pripremu kreme od nevena. Mast je sama po sebi ljekovita, a sastojci iz cvjetova ove biljke će je samo još dodatno obogatiti ljekovitim vrijednostima. Priprema ide isto kao i priprema sa kokosovim uljem, pa svakako isprobajte. Trebamo samo napomenuti da je svinjsku mast potrebno prije toga oprati, pa pročitajte malo o ljekovitim svojstvima svinjske masti i načinu na koji se priprema za izradi ljekovitih krema.

Nadamo se da ćete sebi napraviti ljekovitu kremu od nevena i da će vam biti od pomoći.

Odgovori