Ljekovito ulje od nevena – Priprema ljekovitog ulja i primjena u liječenju

Ulje od nevena preporučuje se, zbog kvalitete i trajnosti, proizvoditi od osušenih cvjetova, ili ako se već radi od svježih, dobro ih je prosušiti bar 24 sata kako bi se uklonio dio vlage.

Za vanjsku uporabu neven koristimo u obliku uljnog macerata. Alkoholni macerat se još naziva i tinktura, pa da vas ne zbuni naziv. Pod vanjskom upotrebom mislimo na liječenje rana, opeklina i upalnih bolesti kože, ekcema i psorijaze, dekubitusa i modrica. Također, tu se ubrajaju i razni ožiljci na površini kože.

Uljni macerat nanosi se na kožu lokalno, najmanje dva puta na dan. Iako, savjetujemo vas da se po pitanju liječenja posavjetujete sa stručnom osobom, te postupite prema uputama.

Znanstveno je dokazano da terpenski alkoholi i flavonoidi sadržani u nevenu uništavaju različite bakterije, viruse i gljivice, a osim toga sprječavaju upale.

Neven je dobro poznata i jako ljekovita biljka, ali se isto tako može miješati sa nekim drugim vrstama ljekovitog bilja. Najčešće se miješa sa maslačkom, kantarionom, gavezom, stolisnikom i nekim drugim biljkama.

U terapijskim se mješavinama ulje nevena često miješa s uljem gospine trave, s kojim djeluje sinergistički i tvori mješavinu vrlo širokih terapijskih svojstava.

Naučite kako da napravite ovo ljekovito ulje

Ulje se pravi tako da se 50 grama cvjetova potopi u 500 ml hladno prešanog i nerafiniranog baznog ulja (maslinova, suncokretova, sezamova ili bademova). Najbolje je koristiti tamnu staklenku širokog grla ili običnu bocu izvana obložiti tamnim papirom ili aluminijskom folijom.

Maceracija se provodi tri tjedna na toplom mjestu, ne na izravnom suncu, uz povremeno miješanje ili protresanje.

Nakon toga ulje se procijedi kroz nekoliko slojeva gaze i ostavi stajati bar 24 sata, a tada ponovo procijedi kroz gazu ili filtar papir te čuva u tamnoj boci. Ulje se može proizvesti i zagrijavanjem baznog ulja i cvjetova u vodenoj kupelji na 70C kroz 2-3 sata. Pomaže kod osipa i opekotina izazvanih suncem te učinkovito njeguje i pomlađuje kožu. U narodnoj medicini koristi se i iznutra kod grčeva i želučanih tegoba.

Odgovori