Najbolja prehrana za liječenje hemoroida

Bolno krvarenje može biti simptom kolitisa, crohnove bolesti ili pak tumora. Svaki simptom treba prijaviti i kontrolirati kod liječnika te nastaviti raditi po njegovim uputama.

Oko 50 posto ljudi starijih od 50 godina pati od pojave hemoroida. Najčešći simptomi ovoga bolnog poremećaja su krvarenje i svrbež rektalnog područja, a dijele se na vanjske i unutarnje hemoroide. Koliko često će se pojaviti hemoroidi ovsi i o genetici, ali do ovog neugodnog oboljenja ipak najviše dolazi zbog nezdravog načina života.

Ako jedete suhu hranu siromašnu vlaknima, i ne pijete dovoljno vode te većinu dana provodite sjedeći ili stojeći, veliki su izgledi da ćete patiti od zatvora i tvrde stolice. Zbog toga ćete se naprezati pri obavljanju nužde, čime se stvara pritisak na venama u rektalnom području, a posljedica je da one postanu upaljene i natečene. Upravo te natečene vene su hemoroidi.

Osim neaktivnog života i loše prehrane, hemoroidi se mogu javiti kao posljedica trudnoće te bolest crijeva poput sindroma iritabilnog crijeva te ulceroznoga kolitisa i Crohnove bolesti. Pušači su skloniji obolijevanju jer pušenje slabi vezivno tkivo te olakšava njihov nastanak. Hemoroidi se liječe ovisno o tome koliko su izraženi, no proktolozi ističu kako ih nijedna mast, čepić, krema ili kupka neće ukloniti, zapravo se samo mogu ublažiti simptomi. Zbog toga je vrlo važno na vrijeme otići kod liječnika, koji će vas najbolje savjetovati koja vam terapija najviše odgovara.

Kako postupiti u slučaju hemoroida?

Utvrdit će i jesu li simptomi koji vas muče posljedica hemoroida ili ozbiljnijih crijevnih bolesti poput kolitisa ili Crohna. No svakako će vam preporučiti najmanje 20 minuta tjelovježbe na dan i pijenje mnogo vode.

Jedite jabuke i grah koliko želite, ali ne i sira te ljute hrane – Hemoroide ćete najbolje prevenirati prehranom bogatom vlaknima, odnosno voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama. Najviše vlakana ima u kori voća poput jabuka i krušaka, a od povrća ga ima osobito mnogo u grahu. Također, valja izbjegavati ljutu hranu te rjeđe jesti mliječne proizvode jer sadrže mliječnu kiselinu koja može iritirati hemoroide.

Nemojte odgađati odlazak na zahod – Ako osjećate potrebu za obavljanjem nužde, nemojte je predugo potiskivati. Odgađanjem biste mogli samo izazvati zatvor, što vodi nastanku hemoroida. Bilo bi idealno otići na zahod unutar 30 minuta nakon što osjetite da vam je potreba.

Topla kupka od kamilice smanjuje upalu – Bol i svrbež ublažit ćete stavljanjem hladnih obloga od sterilne gaze na rektalno područje, a vrlo je važno oprati se mlakom vodom nakon svake nužde. Previše topla ili vruća voda može čak pogoršati hemoroide. Preporučuju se i svakodnevne tople sjedeće kupke od kamilice. Ona smanjuje upalu, a time i bol, svrbež te veličinu hemoroida.

Šetnjom protiv sjedenja na poslu – Izbjegavajte sjedenje na hladnim mjestima, kao i veće fizičke napore poput podizanja teških tereta. Također, ako imate sjedeći posao, obvezno se svako malo prošećite.

Klonite se alkohola i kave, a pijte jogurt – Kako ne biste imali pretvrdu stolicu, koja je jedan od najčešćih uzroka hemoroida, važno je piti mnogo vode, i to barem osam čaša na dan, a pomaže i jogurt. Ako je vruće ili se bavite sportom, onda je potrebno piti i više. Također, s obzirom na to da alkohol i kofein dehidriraju tijelo, i njih bi se valjalo kloniti ako patite od hemoroida.

Mirisni papir vam nije potreban – Grubi ili mirisni toaletni papir može pogoršati problem. Bolji je izbor onaj bez mirisa i alkohola ili vlažan toaletni papir.

Spas potražite u kremama ili gelu – U ljekarnama možete nabaviti brojne kreme, čepiće, gelove, pjene ili uloške koji ublažavaju bolne hemoroide.

Odgovori