Novi testovi otkrili koliko je pušač blizu raku pluća

Naučnici su naime otkrili da stanice u ustima i nosu reagiraju različito na infracrveno svjetlo te ih je to dovelo do spoznaje da bi se na taj način rak pluća mogao uočiti u znatno ranijoj fazi. Novi test bi mogao ukazati pušaču, pojedinačno, kolike su njegove šanse da oboli od raka.

Statistike govore da samo u Velikoj Britaniji, svaka peta odrasla osoba puši cigarete i sve imaju povećan rizik od raka pluća.

Kod ljudi koji su posebno ranjivi na tu bolest, otkrili su znanstvenici, stanice u njihovim ustima i nosu reagiraju različito na infracrveno svjetlo.

‘Izlaganje duhanskom dimu čini se da uzrokuje različit tip ozljede u stanicama onih koji će razviti rak pluća’, ističe profesor Sam James sa Sveučilišta u Londonu.

‘Ako možemo upotrijebiti ovaj sistem otkrivanja dovoljno rano, možda bismo mogli uočiti rak pluća u znatno ranijoj fazi ili čak informirati pojedince na povećan rizik od te bolesti’ dodaje James.

Preciznost testa britanskih naučnika je visokih 80%, prenosi Mirror. Cilj je omogućiti da jednog dana pacijenti naprave taj test jednostavnim odlaskom u ljekarnu ili kod liječnika opće prakse te da se uzorak pošalje na analizu.

Istraživanje je predstavljeno u Londonu na zimskom okupljanju Britanskog društva Thoracic. Idući korak jeste uzeti uzorke od znatno veće kontrolne skupine te promatrati tokom vremena kod koliko njih će se razviti bolest raka pluća.

Odgovori