Ove stvari mogu smanjiti plodnost – Naučite što treba učiniti da bi spriječili neplodnost

Naizgled beznačajne stvari mogu negativno djelovati na plodnost, kažu znanstvenici. Jedna je studija pokazala da stres može udvostručiti rizik od neplodnosti kod žena.

Ako redovito vježbate, nemojte pretjerivati. Previše tjelovježbe smanjuje plodnost, tvrdi se u istraživanju Norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju.

U studiji je sudjelovalo 3000 žena, a pokazalo se da su one koje su vježbale naporno smanjile plodnost.

Žene u tridesetim godinama s krvnom grupom 0 imaju dvostruko veću vjerojatnost da imaju hormonalni profil koji čini to da njihovi jajnici izgledaju starije od njihove dobi, nego žene s drugim krvnim grupama.

Također, na plodnost može utjecati i nedostatak sunca, odnosno nedostatak vitamina D koji nastaje kao posljedica djelovanja sunčevih zraka i kemikalija u tijelu. Kemikalije iz vrećica za kokice koje se spravljaju u mikrovalnoj također mogu negativno djelovati na plodnost.

I oralna higijena utječe na plodnost. Studija na ženama provedena u Australiji pokazala je da ženama s bolestima desni u prosjeku trebaju dva mjeseca duže da zatrudne, odnosno sedam, u odnosu na pet mjeseci koliko treba ženama koje imaju zdrave desni.

Odgovori