Paradajz vam je saveznik zdravlja i ljepote

Paradajz nije kaloričan, a sadrži mnoge hranjive sastojke, sve što je potrebno jednoj namirnici da bude preporučena u slučaju održavanja dijete.

Plod paradajza srednje veličine ima samo 23 kalorije, oko 40mg vitamina C i nešto provitamina A.

Paradajz pomaže u izlučivanju nepotrebnih sastojaka iz organizma. Kiselkast okus njegovog ploda dovodi do lučenja sokova za probavu te poboljšava iskoristivost hranjivih sastojaka iz ostalih namirnica unesenih u organizam.

Minerali i vitamini u paradajzu otklanjaju osjećaj umora, a sastojci slični kortizonu pomažu protiv bolova u zglobovima te se koriste za pripremu kapi za umirivanje nadraženosti očiju.

Paradajz je baš kao i ostalo obojeno povrće, važan za prevenciju raka i mnogih srčanih bolesti, a pigment koji paradajzu daje crvenu boju koristi se u kozmetici kao dodatak kremama i sredstvima za sunčanje jer dovodi do stvaranja melanina.

Kriške paradajza idealna su maska za masnu kožu, a sok predstavlja odličan losion za oporavak kože na licu. U ishrani se može koristiti kao idealno predjelo jer brzo izaziva osjećaj sitosti, a jede se svjež, kuhan ili pije kao sok.

Odgovori