Pojava hemoroida u trudnoći – Kako ih suzbiti?

Jedna od jako čestih i poprilično neugodnih trudničkih tegoba su hemoroidi. Mnogima je neugodno pričati o toj pojavi, pa tako i mamama.

Što su točno hemoroidi, i zbog čega nastaju? Hemoroidi su otečene i upaljene vene u predjelu završnog crijeva, odnosno anusa i završnog rektuma. Uzroci nastanka hemoroida su povećan pritisak na tkiva u zdjelici ili slabljenje tkiva koje podržava vene.

Mogući uzroci povećanog pritiska na vene ovog područja su: Opstipacija, odnosno zatvor, predugo sjedenje na toaletu, prekomjerna tjelesna težina, trudnoća, analni spolni odnos te nasljedne osobine.

Hemoroidi se mogu pogoršati ili pojaviti na porodu.

U većini slučajeva hemoroidi prođu nakon trudnoće, no to nije uvijek tako. Naime, neke ih se trudnice ne mogu riješiti i dugo nakon poroda.

Trebate znati da je regulacija stolice kao i higijena, jako važna za suzbijanje hemoroida. Također, trebate obratiti pažnju na prehranu i vježbanje. Pazite da jedete što više vlaknaste hrane, te da obavljate minimalne dnevne fizičke napore.

Zbog čega se javljaju hemoroidi tijekom trudnoće?

Kako spriječiti hemoroide te ih liječiti u trudnoći objašnjava dermatovenerologinja Ivana Manola.

‘Trudnoća zbog povećanog pritiska na tkiva u zdjelici i novonastale anatomske situacije nosi mogućnost nastanka problema pražnjenja crijeva. Ta mogućnost se povećava kako se porod bliži, a hemoroidi u trudnoći su najčešće prolaznog karaktera’.

Da bi spriječili pojavu hemoroida važna je regulacija stolice. To znači da stolica mora biti redovita, mekane konzistencije, bez napinjanja jer napinjanje povećava tlak u zdjelici, odite na toalet čim osjetite potrebu.

Higijena nakon svake stolice mora biti iznimno temeljita i redovita, a to znači obavezno pranje mlakom vodom, sušenje, njega hranjivim balzamima.

Prehrana je kao i uvijek ključ zdravlja. Ispravna trudnička prehrana bogata žitaricama, voćem, povrćem, mesom, ribom, jajima, fermentiranim mliječnim proizvodima, dovoljnom količinom vode i prema savjetu ginekologa, nadomjescima prehrani.

Dozvoljeni prirast tjelesne težine u trudnoći je 11 do 15 kilograma, dakle pazite na tjelesnu masu.

Redovito hodajte svaki dan. To znači da se potrudite dnevno u jednoj šetnji potrošiti barem 45 minuta vašeg vremena. Vježbajte, lagano i umjereno. Izbjegavajte duge periode stajanja i sjedenja.

U slučaju težih oboljenja dermatovenerologinja savjetuje sljedeće: ‘Prije svega treba otići na pregled proktologu da se vidi o kojim hemoroidima se radi, vanjskim ili unutarnjim i kojeg su stupnja. Kod blažih oblika se preporučuju kupke u mlakoj vodi, kod svrbeža masne kreme ili mast s dodatkom mentola. Kod upalnih hemoroida hladni oblozi, ali ne direktno na kožu, kreme i masti koje sadrže blage kortikosteroide kroz kratki period’.

Odgovori