Prirodni lijek za mnoge bolesti – Gospina trava ili kantarion

Kantarion pomaže kod depresije, grčeva u stomaku, zgrušavanja krvi, bolesti bubrega, jetara, slezene, mokraćnog mjehura i drugih zdravstvenih problema.

Zbog izuzetne djelotvornosti kantarion ili gospina trava jako je cijenjena biljka u narodnoj medicini, a ljekovita svojstva biljke poznata su duže od dvije tisuće godina.

U narodnoj medicini koristi se za posjekotine, opekotine i hemoroide, jer je uočeno da biljka jako dobro djeluje, odnosno ubrzava zarastanja rana. Kod promjena na koži, problematično mjesto se oblaže čistom gazom ili platnom natopljenim uljem kantariona. Ono je djelotvorno i za jačanje kose, kao i za oporavljanje dlake oštećenje čestim bojanjem. Efekt je najbolji ako se u nekoliko navrata, pola sata do sat prije pranja, kosa namaže uljem.

Gospina trava sadrži mješoviti tanin, etarska ulja, smole, antocijan, crvenu boju hipericin, karoten i flavonoidni heterozid, koji daje karakterističnu žutu boju. Ima i holina, vitamina C i tragove alkaloida. Etarsko ulje miriše na crnogorična ulja jer se sastoji od kadinena i drugih seskviterpena, a djeluje protiv crijevnih parazita, dok fenolski spojevi imaju antibakterijsko djelovanje.

Kantarion se najčešće upotrebljavao kao prirodni antidepresiv, pokazao se izuzetno uspješnim u liječenju brojnih psihičkih oboljenja, čak i trauma. U Njemačkoj je i zvanično odobren kod blažih oblika depresije i izdaje se isključivo uz liječnički recept jer preparati na bazi ove biljke imaju brojne interakcije sa drugim lijekovima. Njegovu ljekovitost priznala je i Svjetska zdravstvena organizacija.

Čaj se priprema tako što se u 2 dl kipuće vode stavi žličica sitno isjeckanog kantariona, skloni sa kola i ostavi poklopljeno 10-15 minuta. Pije se tri puta dnevno kod gastritisa, čira na želucu, proljeva, žutice, glavobolje, bubrežnih i menstrualnih tegoba.

Ulje se pravi na dva načina, prvi tako što se u bocu od dva litra stave jednake količine listova i cvjetova, ali da ostane 8 cm prazno do vrha. Zatim se doda i stabljika, pa do vrha nalije domaće maslinovo ulje. Boca se zatvori čepom od pluta i čuva na suncu godinu dana. Drugi postupak je brži, dobro se zagrije boca od litre, ali vodite računa da ne pukne. U nju se natoči ista količina cvjetova i listova (da ostane 8 cm prazno do vrha) i doda prirodno maslinovo ulje zagrijano na temperaturi 60 do 70 stupnjeva. Zatvori se čepom i ostavi da odleži 10 dana, a od toga je važno da najmanje dva bude na suncu.

Biljke za ženske probleme – U narodnoj, ali i zvaničnoj medicini, kantarion, žalfija, kamilica i hajdučka trava koriste se kod ginekoloških problema. Vaginalete sa uljanim ekstraktom cvjetova ovih biljaka i korijena svježe mrkve pomažu u obnavljaju sluzokože grlića materice i vagine, otklanjaju posljedice upala i bijelog pranja koje prate svrab, bol i osjećaj peckanja.

Vaginalete su korisne i za žene u menopauzi, jer djeluju protiv bakterija i gljivica.

Uljani ekstrakt svježe mrkve, kao prirodan izvor vitamina A, D i E, ubrzava revitalizaciju sluzokože vagine i sprečava pojavu bakterijskih i gljivičnih infekcija. Vitamin E poboljšava mikro cirkulaciju, sprečava pojavu slobodnih radikala, ubrzava regeneraciju oštećenih stanica i ima jak protuupalni efekt. Vaginaleta se stavlja pred spavanje, u ležećem položaju, što dublje u vaginu. Za bolji efekt, terapija bi trebalo da traje 5 do 15 dana, ali uz konsultaciju sa liječnikom.

Odgovori