Prirodni lijekovi za hemoroide – Što vam može pomoći?

Hemoroidi se najčešće javljaju zbog određenih aktivnosti suvremenog čovjeka. Bolje je možda reći ne aktivnosti, ali svakako trebamo biti precizni i naglasiti da se ova bolest pojavila mnogo prije nego to neki žele prikazati.

Naime, iako će mnogi tvrditi da su hemoroidi bolest suvremenog društva, malo tko će spomenuti da je i Hipokrat znao u svoje vrijeme liječiti hemoroide. Metode liječenja koje je Hipokrat znao koristiti danas možemo nazvati prirodnim metodama.

Mi ćemo se u ovom članku osvrnuti na neke danas poznate prirodne lijekove. Naravno, neće uvijek biti djelotvorni, i neće svakom pomoći, no to nije razlog na ne isprobate. Trebate znati da ni medicinski preparati nisu 100% učinkoviti, i da je mnogima tek kirurški zahvat bio rješenje.

Kako god, ne treba odustati i svakako treba isprobati neku vrstu samopomoći. Saznajte što sve sami možete poduzeti da bi liječili hemoroide kod kuće.

Ako imate simptome poput krvarenja, osjećaja da vas svrbi ili osjećate bol u području analnog otvora, vjerojatno je da imate hemoroide. Krvarenje može biti intenzivno ili tek vidljivo, a problemi koji vam mogu zadati smetnje su ispadanje hemoroida tijekom odlaska na toalet. U tom slučaju, pogotovo ako se neće sami vratiti, potrebna je intervencija kirurga.

Prirodni lijek za hemoroide od samo dva sastojka

Kao prvi prirodni lijek možemo vam spomenuti kombinaciju maslinovog ulja i svježeg krumpira. U slučaju da imate vanjske hemoroide uradite sljedeće: Ogulite krumpir i naribajte ga na ribež. Zalijte krumpir maslinovim uljem i uzmite prstohvat smjese koju ste dobili. Stavite ribani krumpir umočen u ulje na jednu čistu gazu i tako prislonite na hemoroide. Ovu oblogu čuvajte preko noći, a ujutro uklonite. Naravno, nakon toga se operite hladnom ili umjereno toplom vodom. Higijena je jako važna, posebno kod osoba koje imaju hemoroide.

Ukoliko imate unutrašnje hemoroide ovaj lijek možete iskoristiti na sljedeći način: Uzmite svježi krumpir, ogulite ga i uz pomoć noža napravite čepić. Tako oblikovani krumpir zalijte maslinovim uljem i gurnite ga u anus. Ostavite krumpir da stoji, bez straha jer će izaći van tijekom sljedećeg odlaska na WC.

Osim krumpira i maslinovog ulja, kao prirodni lijek možete koristiti ulje gospine trave

Ulje kantariona pokazalo se jako dobrim u slučaju liječenja neugodnih simptoma hemoroida. Ako želite možete i sami sebi napraviti ovo ulje – Recept smo već pisali, ili ako imate gotovo, iskoristite ga tako što ga nanosite direktno na bolno područje.

Osim primjene prirodnih lijekova, kada liječite hemoroide jako je važno održavati osobnu higijenu. Svaki put nakon odlaska na toalet potrebno je pranje analnog područja, ako je moguće hladnom vodom. Hladna voda će vam dodatno pomoći, odnosno ubrzati vraćanje hemoroida. Nakon što ste se oprali vodom, dobro se posušite ručnikom, da ne dođe do infekcija ili nekih gljivičnih oboljenja. Znamo da gljivice vole vlažna i tamna područja, na kojima se najbolje razmnožavaju. Pored održavanja osobne higijene, pripazite da jedete odabrane namirnice – pročitajte koje su to, i da koristite neku kremu koja vam pomaže.