Prirodni lijekovi za liječenje hemoroida kod kuće

Sve veći broj ljudi ima problema sa hemoroidima. Uočeno je da je riječ o još jednoj bolesti suvremenog načina življenja. Ovim putem ćemo vam objasniti kako možete liječiti hemoroide, sami kod kuće.

Iako sama bolest nije po život opasna, hemoroidi znaju biti jako neugodni, bolni te prouzrokovati druge teže bolesti koje kasnije teže liječimo.

Kada pričamo o liječenju hemoroida, prvenstveno se misli na suzbijanje neugodnih simptoma koje smo spomenuli. Naime, hemoroidi stvaraju nelagodu i bol, nerijetko i neugodni osjećaj svraba i u slučaju težih hemoroida javlja se i krvava stolica. Hemoroide možete liječiti kod kuće, odnosno ublažiti im simptome, da imate lagodniji i sretniji život. U slučaju težih slučajeva, obilnih krvarenja i hemoroida koji se ne povlače, svakako potražite savjet liječnika. On treba da uradi pregled i uz dogovor sa vama da savjetuje sljedeće korake. U krajnjem slučaju, hemoroidi se trebaju ukloniti kirurškom intervencijom.

U slučaju da je riječ o tek povremenoj pojavi, hemoroide možete liječiti sami, kod kuće.

Tople kupke mogu dobro pomoći u suzbijanju simptoma i vraćanju hemoroida – Kupke se smatraju i najboljim načinom kućnog liječenja hemoroida. Tople kupke, koje ne samo da će vas opustiti i djelovati relaksirajuće, nego imaju i nevjerojatne učinke na vaše zdravlje. Za liječenje hemoroida preporučuju se do tri kupke dnevno, u trajanju od petnaest minuta, a sve što trebate uraditi jeste pripremiti sebi toplu kupku i opustiti se. Na ovaj način ćete smanjiti otekline i ublažiti bol. Nakon kupanja obavezno se dobro osušite, kako ne biste imali probleme sa češanjem, koje bi moglo pogoršati problem.

Da bi prevenirali pojavu hemoroida ili smanjili njihove simptome, ako ste ih već dobili, važno je promijeniti ishranu – Zdrava i kvalitetna prehrana je jako važna stavka u liječenju i prevenciji hemoroida. Važno je da što više jedete zeleno povrće i unosite veće količine vode kako biste se riješili problema sa zatvorom. Uvrstite u svoju svakodnevnu prehranu voće, povrće i žitarice koje će vas opskrbiti vlaknima.

Koristite vlažne intimne maramice – Ako imate problema sa hemoroidima, koristite vlažni toalet papir ili vlažne intimne maramice. Naime, vlažne maramice će vam pomoći da smanjite bol i nelagodu. Izbjegavajte toalet papir koji sadrži alkohol i mirisne tonove u sebi.

Ako imate hemoroide, stavite hladne obloge na njih – Još jedan dobar savjet za liječenje hemoroida kod kuće jesu hladni oblozi. Led je jedan od najboljih načina da smanjite otok i upalu. Stavljajte hladne obloge na bolno mjesto kako biste smanjili otok i neprijatnost.

Nikako se nemojte češati jer će to još više da iritira osjetljivo područje hemoroida – Hemoroidi obično svrbe i stvaraju snažan poriv za češanjem. Nikako se nemojte češati i ne iritirajte svoju kožu dodatno.

Kada god osjetite potrebu, idite na toalet bez odgađanja – Mnoge osobe koje pate od zdravstvenih problema uzrokovanih hemoroidima izbjegavaju redovan odlazak u toalet, kako bi se poštedjele boli. Na ovaj način nećete pomoći sebi, jer će odlaganje odlaska u toalet rezultirati tvrđim stolicama, koje će pogoršati a ne smanjiti bol i neprijatnost. Ne izbjegavajte odlazak u toalet kako biste pomogli sebi.

Namirnice koje vam škode izbacite iz upotrebe – Izbjegavajte kavu, ljute začine, pivo i gazirana pića kako biste izbjegli pojavu hemoroida i smanjili češanje ako su se već pojavili.

Obratite pažnju na unos soli u vaš organizam – Višak soli zadržava tekućine u krvotoku što dovodi do ispupčenja vena u anusu. Izbjegavajte preslanu hranu i vodite računa o unosu soli u vaš organizam.

Izbjegavajte korištenje sapuna – Redovno se kupajte i tuširajte toplom vodom kako biste očistili kožu oko anusa. Pažljivo se osušite i izbjegavajte sapune koji mogu dodatno iritirati kožu.

I na kraju još jedan jako dobar savjet za liječenje hemoroida kod kuće – Ukoliko su se hemoroidi pojavili savjetujemo vam da koristite metodu hladnog-toplog tuširanja. Ove nagle promjene temperature će dovesti do rada venskog sustava što će ubrzati povlačenje hemoroida. Pazite da pravilno provedete metodu opisanu na linku.

Odgovori