Prirodno i ambulantno liječenje hemoroida

Postoje mnogobrojni prirodni lijekovi koji mogu biti od pomoći ako vas muče hemoroidi. Neki od njih su se pokazali vrlo učinkovitima, a osobito tretman krumpirom.

Hemoroide smo spomenuli već i prije.

Iako sama bolest nije jako opasna, simptomi mogu biti izrazito neugodni. Liječenje hemoroida se može provesti na više načina, ovisno o stupnju hemoroida.

Iako su danas poznati mnogi prirodni preparati za suzbijanje simptoma, nekada je jedino rješenje kirurški zahvat. O tome naravno odlučuje liječnik nakon detaljno urađenog pregleda. Ako mislite da liječnička intervencija nije potrebna, a želite ukloniti simptome bolesti, isprobajte neku metodu prirodnog liječenja koju donosimo u nastavku.

Ako pak smatrate da imate težih zdravstvenih problema, svakako se obratite liječniku i postupite po njegovom nalogu.

Da bi iskoristili krumpir za liječenje hemoroida uradite sljedeće: Naribani krumpir potrebno je posuti maslinovim uljem te potom prstohvat tako pripremljenog krumpira uz pomoć gaze nasloniti na bolno područje. Oblog je potrebno držati tijekom cijele noći.

U slučaju da se radi o unutarnjim hemoroidima potrebno je krumpir nasjeći na kolutiće, a potom od jednog koluta napraviti štapić, nauljiti ga maslinovim uljem te gurnuti u anus i ostaviti preko noći da djeluje. Krumpir će omekšati i tijekom pražnjenja izaći van.

Ako želite isprobati još neke prirodne recepte, predlažemo vam da pročitate popis prirodnih lijekova protiv hemoroida.

Prirodni lijekovi, čajevi i čepići protiv hemoroida

Kreme i masti protiv hemoroida mogu biti jako učinkovite – Kreme i masti za hemoroide mogu vam pomoći da smanjite otekline i bol kod postojećih hemoroida. Kreme i masti koje sadrže lokalni anestetik mogu privremeno ublažiti bol. No, kada je kod hemoroida prisutno krvarenje potrebno je koristiti blažu kremu, kako biste izbjegli nadraživanje. Kreme i čepići koji sadrže hidrokortizon također mogu biti od pomoći, ali ih nemojte koristiti duže od tjedan dana u komadu, jer mogu izazvati atrofiju kože.

Gumi ligatura je podvezivanje hemoroida gumenom trakom – Podvezivanje gumenom trakom je najčešći postupak za uklanjanje hemoroida od prvog do trećeg stupnja. Ovaj postupak izvodi se u ambulanti te nije potrebna anestezija ili čišćenje crijeva. Postupak traje otprilike jednu minutu. Gumene trake ili prstenovi postavljaju se oko vrha unutarnjeg hemoroida, čime se onemogućuje dotok krvi u sami hemoroid, koji će se smanjiti te vremenom otpasti.

Operacija hemoroida je krajnji korak u rješavanju tog problema – Operacija hemoroida se preporučuje samo kod težih slučajeva i kod hemoroida koji se nalaze u osjetljivoj zoni ispod nazubljene linije ili zahvaćaju kožu anusa. Primjenjuju se različite tehnike operacija, no sve više se napuštaju klasične operacije, kod kojih oporavak u nekim slučajevima traje i do mjesec dana, a koriste se novi, manje invazivni postupci, poput operacije hemoroida THD metodom.

Odgovori