Problemi s hemoroidima – Hemoroidi najčešće nastaju zbog naprezanje kod crijevne peristaltike

Hemoroidi se manifestiraju osjećajem peckanja i bockanja u regiji anusa, gdje se formira splet raširenih krvnih sudova koji mogu da narastu do veličine oraha.

Hemoroidi najčešće nastaju zbog naprezanje kod crijevne peristaltike.

Dodatni elementi koji dovode do hemoroida su trudnoća, nasljedstvo, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i neke određene analne infekcije.

Hemoroide možemo podijeliti u dvije značajne grupe, a to su vanjski ili unutarnji hemoroidi. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Hemoroidi katkad izbiju izvan anusa.

Hemoroidi su vrlo česti i kad žena i kod muškaraca. Polovica populacije u dobi iznad 50 godina ima hemoroide. Hemoroidi su posebno česti kod trudnica, zbog pritiska čeda na tu regiju, hormonalne promjene, te zbog samog poroda, što dovodi do povećanja hemoroidalnih krvnih žila. Kod većine žena koje imaju hemoroide povezane s trudnoćom, oni su privremeni problem.

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Neki ljudi koji imaju hemoroide, nemaju simptome. Simptomi unutarnjih hemoroida su stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC-papiru ili na WC-školjki.

Međutim, unutarnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada mogu početi iritirati i biti bolni. Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolnu tvorbu oko anusa, nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

>> Što su hemoroidi, kako nastaju i kako se liječe?

Osim gore spomenutih uzročnika za pojavu hemoroida, treba znati da oni nastaju i kao posljedica smanjene tjelesne aktivnosti. Također, hemoroidi nastaju i zbog pretilosti, a uzrok se najčešće dovodi u svezu oslabljenih stjenki vena ili zalizaka u venama.

Kada bockanje i bol postanu nepodnošljivi, to je znak da je oboljenje uzelo maha. S vremenom se tegobe pojačavaju, javlja se pulsirajući bol, pražnjenje crijeva postaje otežano, bolesnik teško stoji, hoda pa čak i sjedi.

Neki pacijenti čak i pri nakašljavanju osjećaju jak bol.

Hemoroide možete liječiti prirodnim metodama,jedna od njih je liječenje hemoroida uz pomoć krumpira i maslinovog ulja.

Detaljno o hemoroidima pročitajte u članku

Odgovori