Ribiz bogatiji vitaminom C čak i od naranče

Čuli ste za ribiz i poslastice od ribiza. Neki ovu biljku nazivaju i ribizla, no kako god znamo o kojoj biljci je riječ.

Ako i spominjemo ribiz, ili ribizlu svima nam na um padaju slike malih crnih ili crvenih bobica, ovisno o kojoj vrsti ribiza je riječ.

Bobice nisu nešto posebno ukusne, moramo biti iskreni, ali opet o ukusima se ne raspravlja, što znači da netko može da uživa u ovom plodu bez obzira. Ipak, ribiz se jako često koristi u pripremi raznih slastica i jela.

Ribiz prepoznajemo po sočnim, jestivim  bobama, prema čijoj se boji razlikuju crvene, bijele ili crne sorte. Valja spomenuti da je ribiz na popisu jako zdravih biljaka, pa ćemo ga u tom smjeru malo bolje opisati. Crni ribiz najbogatiji je vitaminom C i ima ga oko 200 do 230 mg na 100 grama ploda, što je gotovo dva puta više nego u plodu limuna ili naranče. Bobice ribiza mogu zadovoljiti čak polovinu dnevnih potreba za vitaminom C, zbog čega se preporučuje kod bolesti izazvanih manjkom vitamina.

Plod ove biljke sadrži i mnogo vitamina A, te neke od vitamina B skupine. Bobice ribiza sadrže rijetki vitamin J (vitamin za pluća), koji je sličan vitaminu C, pa se bobice savjetuju u sprječavanju i liječenju svih oblika infekcija i upala pluća. Plodovi crnog ribiza savjetuju se kod iscrpljenosti, za jačanje prirodne otpornosti organizma, kod slabokrvnosti, za poticanje apetita te za ublažavanje želučanih i crijevnih tegoba.

Listovi crnog ribiza sadrže organske kiseline tanin i eterično ulje, koje djeluje povoljno na rad bubrega, te kod svih pojava reumatskih bolesti. Inače je ribiz u svijetu prirodnih lijekova poznat kao dobar diuretik, a preporučuje se i svima koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti.

Ribiz blagotvorno djeluju i na zdravlje kostiju. U narodnoj medicini crni ribiz se smatra biljkom za jačanje krvi, i zato se posebno  preporučuje osobama koje su slabokrvne. Osim toga, čaj od crnog ribiza povoljno utječe na ublažavanje reumatskih tegoba. Tijekom srpnja, pa sve do rujna, možete uživati u crvenom ribizu, čije se lišće koristi za spremanje čajnog napitka kod oboljenja jetre. Ujedno pomaže i kod skleroze krvnih sudova, visokog tlaka i upale mokraćnog mjehura.

Odgovori