Ribiz sprječava infekcije i čisti krv

Ribiz kao ljekovitu biljku već smo spominjali, ali nije zgoreg još jednom podsjetiti. Ukratko pročitajte kada vam ribiz može pomoći.

Ljekovita biljka ribiz česta je kod nas, dosta se koristi i kao lijek ali i za pripremu ukusnih slastica. Mi ćemo ovom prilikom napisati kada vam i kako ribiz može pomoći u liječenju.

Kod nas su poznate dvije vrste ribiza – crveni i crni ribiz. Plodovi i sok crvenog ribiza odličan je prirodni čistač organizma. Plodovima, ili prirodnim sokom ribiza možete odstraniti mokraćnu kiselinu iz krvi i smanjiti količinu bjelančevina u urinu. Uklanja i crijevne parazite iz organizma.

Crveni ribiz pospješuje tijek oporavka od bolesti, naročito kod dijabetičara. Crni ribiz ima oporiji okus od crvenog i najčešće se koriste sok ili vino od crnog ribiza. Sprečava infekcije i čisti krv.

Čaj od lista crnog ribiza koristi se kod reumatskih bolesti, osobito kod reumatoidnog artritisa jer smanjuje upalni proces.

Pripremite čaj od ribiza

Čaj se radi od osušenih ili svježih listova crnog ribiza. Dobar je za liječenje arterioskleroze, oboljenja bubrega i mjehura, grčeva, glavobolje, kašlja, i to najtežih oblika kao što su hripavac i grčeviti kašalj, vodene bolesti i teškoća s mokrenjem, te u odstranjivanju mokraćne kiseline iz krvi. Vrući čaj od listova crnog ribiza pojačava znojenje i dobar je protiv visoke temperature.

Čaj možete pripremiti i sami na način da naberete dovoljno listova crnog ribiza, prelijete toplom vodom i ostavite nekoliko sati da odstoji. Nakon toga ga možete zasladiti po želji ili popiti uz dodatak meda.