Uklonite tjemenjaču jednostavno i lako

Tjemenjača se često pojavi kod najmlađih, pa da napišemo malo na tu temu. Kako ukloniti tjemenjaču?

Tjemenjaču, odnosno tjemenicu možete prepoznati kao žućkaste naslage na dječjoj glavi. Na sreću, protiv tjemenice možete koristiti jako dobre prirodne preparate.

Mnoge bebe imaju tjemenjaču koja često neugodno miriše.

Iskusne babice, pa i mame koje su isprobale preporučuju ostalim mladim majkama da namažu tjeme djeteta maslinovim uljem i ostavite da djeluje. Nakon toga tjemenjaču možete lako odstraniti rukom ili mekom četkom.

Tjemenica nije opasna, ali je svakako treba tretirati i ukloniti. Najčešće se pojavi kod dojenčadi, odnosno kod beba u prvim mjesecima njihovog života. Tjemenica se može pojaviti i kasnije, u djetinjstvu.

Ulja protiv tjemenjače

Osim maslinovog ulja, koje smo već spomenuli, protiv tjemenjače dobra su i još neka druga prirodna ulja. Ako vaše dijete ima tjemenicu slobodno iskoristite maslinovo ili bademovo ulje. Ukoliko nemate ni jedno ni drugo, poslužit će i obično jestivo ulje, ali ga prije upotrebe treba prokuhati i onda ohladiti.

Ako se tjemenica neće odvojiti, tretman sa uljem uradite ali tako da ulje ostane na dječjoj glavi preko noći. Stavite bebi kapicu, da ulje ostane na tjemenu glave, a ujutro nakon buđenja isperite kosu i odstranite tjemenicu.