Upotreba mobitela u trudnoći utječe na ponašanje djeteta – Studija iz Danske dala je zanimljive rezultate

Izlaganje djeteta mobilnom telefonu prije i poslije rođenja može povećati rizik od razvoja problema u ponašanju, uključujući hiperaktivnost, nepažnju, ali i probleme s vršnjacima, otkrila je studija objavljena u jednom stranom časopisu.

Stručnjaci su analizirali podatke 28.745 sedmogodišnjaka i njihovih majki u Danskoj.

Tijekom i nakon trudnoće 18 posto djece bilo je izloženo mobilnim telefonima. Pokazalo se da su oni najrizičnija grupa. Mobilni danas koristi 35,2 posto sedmogodišnjaka, a manje od jedan posto ga koristi više od jedan sat tjedno. Poteškoća u ponašanju nije imalo 93 posto djece, dok je 3,3 posto imalo ograničene probleme u ponašanju, a 3,1 postoje pokazalo prave probleme, uključujući emocionalne simptome, loše ponašanje, hiperaktivnost i nepažnju. Smatraju da se pravi rezultati vide tek nakon napunjenih 11 godina.

Nova istraživanja su ograničena. Nejasno je kako mobilni može da utječe na fetalni razvoj jer nema dovoljno podataka. Ipak nauka se razvija, budite svjesni svoje izloženosti i budite na oprezu. To ćete najlakše učini ako mobilni držite daleko od sebe i koristite “hands-free” uređaje (Bluetooth slušalice).

Odgovori