Vitamini i minerali u trudnoći – Prehrana trudnica trebala bi sadržavati antioksidanse kao što su betakaroten, vitamini C i E

Pitanje koje najviše zaokuplja buduće majke je zdravlje djeteta. Za vrijeme trudnoće nije moguće dobiti dovoljno vitamina i minerala za zadovoljavanje majčinih i djetetovih potreba samo iz hrane, stoga će vam liječnik propisati dopune bitnih vitamina i minerala.

Budući da ono što jedete ili pijete prolazi kroz placentu, ne uzimajte lijekove ili dopune bez kontrole liječnika.

Obična folna kiselina, B vitamin, može zaštititi od bilo kakvih ozbiljnih oštećenja ploda. Ona može praktički isključiti jedan od najčešćih urođenih defekata, može smanjiti pojavu oštećenja neuralne cijevi, uključujući spina bifidu – rascjep kralježnice u lumbosakralnom dijelu.

Prehrana trudnica trebala bi sadržavati antioksidanse kao što su betakaroten, vitamini C i E. Magnezij preporučuju liječnici pacijenticama koje su sklone pojavi preeklampsije.

Cink je također mineral čija malena količina unosa može biti povezana s povećanim rizikom od niske porođajne težine i prijevremenim porodom. Dopune kalcija mogu smanjiti krvni tlak tijekom trudnoće, a također treba jesti hranu bogatu željezom.

Odgovori